Navracsics Tibor: van az unión kívül is élet, csak nem biztos, hogy megéri

A holland miniszterelnökről azt mondta, nincs igaza, mert nem tud magyarul.

2021. június 25., 10:15

Szerző:

Mark Rutténak azért nincs igaza, mert nem tud magyarul, nem ismeri a szöveget és a mögötte álló kulturális kontextust – jelentette ki Navracsics Tibor, volt fideszes EU-biztos és országgyűlési képviselő a 168 Keljfeljancsi című műsorának pénteki adásában.

A holland miniszterelnök csütörtökön azt nyilatkozta, hogy amennyiben Magyarország nem hajlandó visszavonni az általa homofóbnak vélt pedofíliaellenes törvényt, abban az esetben távoznia kell az Európai Unióból. Navracsics Tibor szerint ez is azt mutatja, hogy „Nyugat-Európában bizonyos pártok és országok meg akarnak szabadulni Magyarországtól”. Hozzátette, az Európai Unióval (EU) a magyar kormány folyamatos identitás-vitában áll, mert az általunk kínált jövőkép egy alternatívát jelent az európai áramlat mellett. Leszögezte, Magyarországnak jobban megéri az EU-ban maradni, mert a földrajzi fekvésünkből adódóan is kiszolgáltatottak vagyunk, és fontosak számunkra az intézményi biztosítékok.

„Nincs olyan szándék a magyar politikai elit egyik zugában sem, amely Magyarország kilépését szorgalmazná”

– fogalmazott. Szerinte egyelőre nem jelent közvetlen veszélyt az EU-ból való távozás, de az általános hangulatot aggasztónak tartja. A pedofíliaellenes törvénnyel kapcsolatban kiemelte, a probléma alapvetően a kétféle értelmezésben keresendő. Úgy látja, a törvény definiálásánál az egyik oldal a szűk szövegszerű interpretációra, míg a másik oldal a tág politikai kontextusra hivatkozik, ezért nem találnak közös pontot.

A műsorban szó esett a labdarúgó-Európa-bajnokságról és a magyar válogatott teljesítményéről, valamint az ezt övező euforikus atmoszféráról is. Fiala János műsorvezető a magyar csapatot és a Fideszt vonta párhuzamba, mondván, a pártra sem lenne ilyen mértékben büszke a szavazótábor, ha nem győznének. Erre a felvetésre Navracsics Tibor azt reagálta, ezt a kettőt nem lehet összehasonlítani. Hangsúlyozta,

„a Fidesztől nem a derék helytállást várják az emberek, hanem azt, hogy nyerjen.”

Szerinte a magyar csapattól a szurkolók azt várták, hogy lássák a játékosokat küzdeni, ez pedig teljesült. Megemlítette még a Fidesz 2002-es választási vereségét, amelynél ő mégis érzékelt egy „heroikus jellegű alulmaradási hangulatot”, valamint a közösségi élmény erejét. A politikus a hasonlattal arra utalt, hogy adott esetben a győzelemért folytatott dicső harc is elég a támogatás elnyeréséhez.

(Kiemelt kép: Navracsics Tibor a Veszprém-Balaton EKF 2023 kapcsán elfogadott törvényjavaslatról tartott sajtótájékoztatón Veszprémben, 2020. december 17-én. Fotó: Vasvári Tamás / MTI)