Filippov Gábor: A gender régen is velünk volt, csak a politika nem beszélt róla

Szerinte Nyugat-Európában egészen más a megítélése ennek a jelenségnek.

2021. június 25., 08:28

Szerző:

A gender egy nyugatról beszivárgott dolog, ami a 2000-es évek nagy jogkiterjesztési hullámának ellenhullámaként jött létre – mondta Filippov Gábor, az Egyensúly Intézet politikai elemzője a 168 Keljfeljancsi cimű műsorának pénteki adásában. Hozzátette: a gender ugyanúgy velünk volt régen is, csak a politika nem beszélt róla. 

Az elemző úgy véli, a politika a valóság bizonyos elemeit hirtelen sokszorosára tudja növeszteni, és ez történt a genderkérdéssel is. Szerinte a gender a civilizációs folyamat azon része, amikor az ember ráismer a saját társadalmi létezésének a különböző vetületeire. Megjegyezte, Nyugat-Európában egészen más a megítélése ennek a jelenségnek, mert a politikai kontextus más hátteret ad ezeknek a felismeréseknek.

Véleménye szerint Kelet-Európában sem ismeretlen fogalom a gender, de a témában laikusabb a társadalom. Érdekesnek látja, ahogy az emberek reflektálnak erre a jelenségre, illetve ahogy egyre több mindenre kiterjed az odafigyelésük a másokra gyakorolt hatásunkkal kapcsolatban.

Arra a kérdésre, hogy ezzel a témával kapcsolatban egy politikus miért cselekedhet másként, mint ahogy gondolkodik, Filippov Gábor azt felelte,

a politikusok nagyon sokszor tükörként szolgálnak, és azt teszik, amit a társadalom egy része elvár tőlük.

Szerinte emiatt okoz igazán nagy feszültséget az emberekben a politikusok által hangoztatott vélemény, mert tudják, hogy az valójában a társadalom egy részének gondolatait önti formába. 

(Kiemelt kép: 168.hu | Merész Márton)