Nemes Gábor: Orbán Viktor még sosem volt ennyire elszigetelve

A brüsszeli tudósító szerint nem ez az az időpont, amikor népszerűséget lehet szerezni a homofóbiával.

2021. június 25., 15:48

Szerző:

Most először egy olyan érzelmi pontra taposott Orbán Viktor, amelyre már mindenki felhorkant – közölte Nemes Gábor, a Klubrádió brüsszeli tudósítója a 168.hu Keljfeljancsi című műsorának péntek reggeli adásában. A tegnapi uniós csúcstalálkozón napirendre került az itthon nemrég elfogadott, sokak által homofóbként minősített pedofíliaellenes törvénycsomag, a tudósító szerint pedig Orbán Viktor nem számított rá, hogy a törvény ilyen mértékű ellenállást vált ki Európában. Mint mondta:

„Orbán Viktor még sosem volt ennyire elszigetelve”.

Bár egyetért a kritikus hangokkal, mégis aggasztónak tartja a az EU-csúcson történteket. Hangsúlyozta, most először tanácsolta egy nyugati miniszterelnök nyilvánosan az unióból való kilépést Magyarországnak, és ez már komolyabb problémát sejtet a háttérben. Szerinte Mark Rutte holland kormányfő kijelentése mögött az is meghúzódhat, hogy egy nyugati politikus nem engedheti meg magának, hogy ne szólaljon fel az európai identitáspolitikával szöges ellentétben álló véleményekkel szemben.  

„Ez nem az az időpont, amikor népszerűséget lehet szerezni homofóbiával.”

– magyarázta a tudósító, utalva arra, hogy bár Orbán Viktor az itthoni szavazótábor szimpátiájáért hoz ilyen döntésekkel, eközben az európai kapcsolatait szinte teljesen lerombolja. Úgy látja, egy idő után a kormányfőnek muszáj lesz választania a két pólus között. Hozzátette, kifejezetten rossz a magyar kormány időzítése, mivel az Európai Bizottság a jogállamiság megtartásához köti a támogatások kifizetését. Magyarország ráadásul már több kritikát is kapott a jogállamiság megszegésével kapcsolatban. Ez a törvény most viszont egy új helyzetet alakított ki, mert a Bizottság szerint sérti az uniós alapelveket. Nemes Gábor kiemelte, a kifizetések megvonásának lehetősége még mindig egy „éles fegyver lehet az Európai Unió kezében Orbán Viktorral szemben”. 

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozóján Brüsszelben 2021. június 25-én, az első napi tanácskozás végén. MTI/EPA/AFP pool/Aris Oikonomou)