Holland miniszterelnök: Ha Magyarország nem áll el a homofób törvénytől, akkor nincs helye az EU-ban

Mark Rutte szerint az uniónak jogi folyamatokat kellene indítania az ügyben.

2021. június 24., 21:40

Szerző:

Mark Rutte, holland miniszterelnök csütörtökön nyilatkozott az EU-tagállamok vezetőinek két napos találkozója előtt, írja a Dutch News. Hollandia miniszterelnöke a sokat bírált, egyes civil szervezetek szerint a melegeket a pedofilokkal összemosó törvényről is kifejtette véleményét az újságíróknak.

 

„Amennyiben Magyarország nem hajlandó visszavonni a homofób törvényt, akkor amennyire én tudom, nincs keresni valójuk az EU-ban”

– közölte a holland miniszterelnök. Hozzátette: az EU-nak nincsen hatásköre belenyúlni Magyarország nemzetállami törvényeibe, de jogi folyamatokat elindíthat. „Ez egy annyira alapvető érték, hogy ha ezt elengedjük, akkor nem vagyunk többek egy kereskedelmi blokknál és egy valutánál” – fogalmazott a politikus. Elmondta azt is, hogy a lengyel „melegmentes” övezetek is fontos problémák, amiket kezelni kell.

„Túl sok ilyen ügy bukkan fel. Amikor 11 éve megkaptam ezt a munkát (a miniszterelnökit), soha nem gondoltam volna, hogy vitáink lesznek majd ilyen alapvető értékekről”

– nyilatkozta Mark Rutte.

Nemrég az Európai Bizottság elnöke nyilatkozta azt, hogy a pedofiltörvényként elhíresült rendelkezésről, hogy „Ez a magyar törvény egy szégyen. Alapvető EU-s értékeket sért”. A fél Európai Unió közös nyilatkozatban ítélte el a törvényt. Orbán Viktor és a Fidesz azóta is próbálja lemosni magáról a homofóbia vádját. 

(Fotó: Frederic Sierakowski / Belga via AFP)

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.