Ursula von der Leyen: „Ez a magyar törvény egy szégyen”

Az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatót tartott a magyar homofób pedofiltörvénnyel kapcsolatban.

2021. június 23., 18:32

Szerző:

Az Európai Bizottság elnöke szerdán azt nyilatkozta, hogy a bizottság lépéseket fog tenni a melegek jogát sértő magyar törvénnyel szemben, írja a Reuters

„Ez a magyar törvény egy szégyen. Alapvető EU-s értékeket sért”

– fogalmazott Ursula von der Leyen brüsszeli sajtótájékoztatóján. Kiemelte, az Európai Unió nem fog kompromisszumot kötni olyan értékek esetében, mint az emberi méltóság, egyenlőség és az emberi jogok tisztelete.

„Arra kértem a felelős biztosaimat, írjanak a magyar hatóságoknak a jogi fenntartásainkról még a törvény életbe lépése előtt” – közölte a bizottság elnöke.

Áder János időközben aláírta és ezzel érvényesítette a sokak szerint orosz mintára megírt és homofób pedofiltörvényt.

„Erősen hiszek egy olyan unióban, ahol szabadon szerethetsz azt, akit akarsz. Továbbá egy olyan Európai Unióban hiszek, ami segíti a diverzitást, ez az értékeink alapja” – mondta Ursula von der Leyen a sajtótájékoztatón, ahol tapsviharral fogadták szavait. „Az Európai Bizottság minden eszközét be fogom vetni annak érdekében, hogy minden EU-s állampolgár joga érvényesüljön – bárki vagy és bárhol élsz” - tette hozzá az elnök.

 

(Fotó: François WALSCHAERTS / various sources / AFP)

 

 

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.