A VOLÁN és a MÁV járművein is százmilliós kárt okoznak minden évben

Hatalmas kárral kell számolni a MÁV és a VOLÁN esetében is.

2024. június 3., 16:46

Szerző:

A MÁV, a VOLÁN és a HÉV járműveinek megrongálása is bűncselekménynek minősül – hívta fel a figyelmet a MÁV-VOLÁN-csoport a legutóbbi közleményében.

Bár evidenciának tűnhet, de nem véletlenül emelték ki ezt az információt, ugyanis minden évben jelentős anyagi terhet jelent a csoport számára, hogy a járműveket minden vonalon rendszeresen javítani, súlyosabb esetben pótolni kell a vandálok tevékenysége miatt.

Mint arra felhívták a figyelmet, a károkozások különböző formái nemcsak esztétikai problémát jelentenek, amelyek rongálják az utasok kényelmét és körülményeit, hanem gyakorlati szempontból is rendkívül károsak. A megrongálódott járművek fennakadásokat okozhatnak a menetrendben, illetve abban az esetben is, ha a javításra idejére ki kell vonni azokat a forgalomból, és esetleg nincs mód az azonnali pótlásukra – ebben az esetben akár járatkimaradások is előfordulhatnak.

A rendőrség és a MÁV-VOLÁN-csoport a fedélzeti kamerák segítségével igyekszik minél hamarabb elfogni az elkövetőket, ugyanis jelenleg évente a 100 millió forintot is meghaladja a járművekben okozott kár mértéke.

A MÁV, a VOLÁN és a HÉV járatai is érintettek

Az elkövetők a legkülönbözőbb módokon teszik tönkre a járműveket. Tavaly egyetlen személy okozott 2,4 millió forintos kárt azzal, hogy összesen 17 vonatot firkált össze. Őt a rendőrség, illetve a fedélzeti kamerák segítségével sikerült elfogni, az eljárás jelenleg is zajlik ellene, de arra számíthat, hogy a kár megtérítésére fogják kötelezni.

A graffitik és a járművek belső tereinek bármilyen módon való rongálása, illetve az alkatrészek és kábelek ellopása is rendszeres probléma. Ez az anyagi káron felül azért is jelent nagy problémát, mert a járművek kiesése a forgalomból jelentős fennakadásokat és késéseket okozhat az utasok számára.

A csoport felhívta a figyelmet arra, hogy minden esetben rendőrségi feljelentést tesznek, és a hatóságokkal közösen azon dolgoznak, hogy visszaszorítsák a bűncselekmények számát. A tavalyi évben 153 esetben graffitizés okozott 12 millió forintos kárt, és csak a vonatok esetében 2500 négyzetméternyi felület megtisztítására volt szükség. Az idei év sem indult jól a vasúttársaság számára, ugyanis 2024 első három hónapjában máris 70 esetet jelentettek, a kár pedig meghaladja a 6 millió forintot.

A HÉV esetében a csepeli vonalon történik a legtöbb rongálás: az ablakok betörése, megkarcolása, illetve a jegykezelők megrongálása, valamint a graffitik jelentik a legnagyobb problémát.

A VOLÁN buszain általában az üléseket kell kicserélni, a maró folyadékok, a rágó, valamint a kárpit felhasítása heti rendszerességgel fordul elő. Mivel a tisztítás ebben az esetben nem hoz eredményt, csak cseréről lehet szó. Az ülések ismételt kárpitozása évente 13-14 millió forintot emészt fel, de például a vonatok esetében egy graffiti eltüntetése is több százezer forintba kerül, különösen akkor, ha a külső borítás is megsérül, és újrafényezésre van szükség.

A csoport felhívta a figyelmet arra, hogy a járművek megrongálása komoly bűncselekmény, amely akár szabadságvesztéssel is járhat. Az utasokat arra kérik, hogy vigyázzanak a környezetükre, és jelentsenek minden észlelt problémát, a csoport pedig lehetőleg még aznap intézkedik a károk kijavításáról.

(Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)