Kalapáccsal estek a védett kagylóknak, hatalmas környezeti katasztrófát okoztak

Horvátországban is szigorúan tilos a gyűjtése.

2021. július 29., 11:38

Szerző:

Tizennyolc embert tartóztattak le Olaszországban illegális kagylóhalászat miatt. Az olasz partiőrség szerint egy bűnszervezetet sikerült felszámolni, amely Nápolytól délre egy védett partszakaszt rongált meg.

Három éven át tartó nyomozást követően fogták el a csoport tagjait, akik a vádak szerint kalapácsokkal szedték ki a védett fajnak számító datolyakagylókat Sorrento tengerpartjának víz alatti szikláiból. A partiőrség szerint a bűnszervezet ezzel környezeti katasztrófát okozott egy hat kilométeres partszakaszon. A datolyakagyló halászata 1998 óta illegális Olaszországban. A Reuters információi szerint kilónként akár 200 eurót is adnak érte a feketepiacon. Az olasz partiőrség közleménye szerint még három személy ellen adtak ki elfogatóparancsot. Lefoglaltak továbbá a kagylók begyűjtésére és tárolására szolgáló eszközöket, búvárfelszereléseket, mobiltelefonokat, laptopokat és több mint 18 000 euró készpénzt.

(Kiemelt képünk illusztráció: Egy férfi késsel nyit ki egy kagylót a hollandiai Oosterscheldében, 2021. július 7-én. Fotó: Lex van Lieshout / ANP/AFP)