Nem vállalja a hazugságvizsgálatot a szigetszentmiklósi olajszennyező

Nem volt hajlandó hazugságvizsgáló alá vetni magát a szigetszentmiklósi olajszennyezés gyanúsítottja. 

 

2021. július 6., 10:06

Szerző:

Elképesztő környezetkárosítás az, ami 2020 decemberében történt. Hatalmas mennyiségű fáradt olajat engedtek az egyik elvezető csatornába Szigetszentmiklósnál.

A vízügy szakemberei és civilek gőzerővel dolgoztak azon, hogy megszűntessék és ne engedjék tovább terjedni a példátlan környezetszennyezést. A rendőrség azonnal nyomozni kezdett. Ezzel párhuzamosan civilek és magánszemélyek már több, mint 1 millió forint nyomravezetői díjat ajánlottak fel annak, aki segít kézre keríteni a tettest vagy tetteseket, a budapesti rendőrfőkapitányság pedig kétmillió forinttal toldotta meg az összeget. 

A helybéliek már december 9-én érezték az olajos szennyező anyag szagát, de szemmelláthatóan csak 12-én jelent meg az olaj a Tebe sornál. Három héttel később jött egy bejelentés, hogy a csapadék-átemelő rendszernél hasonló olajszennyeződést találtak. Ez megegyezett a Tebe sornál december elején talált szennyeződéssel. Az átemelő rendszert folyamatosan használják csapadékvíz ürítésére,egy tartálykocsi néhány perc alatt tudja üríteni a benne lévő csapadékvizet, ezért nem feltűnő, ha egy teherautó megáll a területen. A nyílt vízre a szennyezés nem jutott ki, a nádas felfogta. A védekezés költségei a 100 millió forintot is meghaladták.

A nyomozók 40 telephelyen tartottak ellenőrzést, ahol olajmintákat vettek, ezután tudták őrizetbe venni a 59 éves tököli férfit, házkutatást tartottak nála és természetkárosítás miatt gyanúsítottként hallgatták ki. A rendőrök több olyan bizonyítékot is találtak a férfinél, amelyekből egyértelműen kiderül, hogy köze lehet a bűncselekmény elkövetéséhez. 

A gyanúsított büntetőeljárásban szabadlábon védekezik. Bevált szokás ilyenkor a poligráfos vizsgálatot megcsinálni, de ez esetben a férfi nem ment bele a hazugságvizsgálatba, ami méginkább rátereli a gyanút. 

(Kiemelt kép: A Ráckevei-Soroksári Duna-ágon történt olajszennyezés helyszíne Szigetszentmiklóson 2020. december 17-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

 

 

 

Tizennégy év fegyházbüntetésre ítélte a Pécsi Törvényszék csütörtökön, nem jogerősen a "pécsi fekete angyalként" elhíresült férfi klinikai ápolót, aki egy koronavírusos beteg halálát okozta 2022 decemberében - tájékoztatta a bíróság az MTI-t.