Szándékosan hagyta megfulladni újszülött kislányát egy menedékkérő nő

Elítélték azt a 32 éves nőt, aki hagyta megfulladni újszülött gyermekét. 

2024. július 24., 15:28

Szerző:

Az eset Hollandiában történt, a 32 éves menedékkérő nőt hat év börtönre ítélték azt követően, hogy szándékosan hagyta megfulladni az újszülött gyermekét egy nijmegeni menedékközpontban. 

Nem fogadott el segítséget 

Az arnhemi bíróság szerint Hamdi A. egy nappal azután, hogy 2023 októberében megszülte kislányát, fürdetés közben elengedte a kádban, aminek következtében a csecsemő megfulladt. A bíróságon valló szemtanúk arról számoltak be, hogy látták, amint a gyermek a víz alatt fekszik, és amikor kiemelték, a kislány levegő után kapkodott, orrából, szájából és füléből is víz folyt. Az anya nem fogadott el semmilyen segítséget és nem tett semmit annak érdekében, hogy megmentse a kislányt. A nyomozók szerint a halál oka fulladás volt, de a kihűlés is szerepet játszott abban, hogy a gyermek az meghalt, közölte az MTI a NlTimes hírportál információi alapján. 

Mindent tagad

A lap azt is írja, hogy az anya mindent tagad, állítása szerint semmi rosszatt nem tett, az indítékai egyelőre tisztázatlanok. A menedékkérő nő ezt megelőzően három alkalommal is szült. Az ügyészség szerint ez a gyermek nem kívánt volt, az elítélt korábban abortuszhoz kívánt folyamodni, de a terhességet már nem lehetett megszakítani.

Nem találtak pszichés betegséget 

A vádlott vizsgálata során nem találtak pszichés betegségre utaló jeleket. A bíróság figyelembe vette, hogy a nő Szomáliából menekült Hollandiába, nem beszél hollandul, és írástudatlan. 

Ez különösen nehézzé teszi majd számára a fogvatartást, nehezebbé, mint egy átlagos fogvatartott számára, továbbá együtt kell élnie azzal a ténnyel, hogy ő a felelős a lánya haláláért

 – mondta ki a bíróság az ítélet kihirdetésekor.

Menekültek elszállásolása 

Hollandiában egyébként a menedékkérők elhelyezésének költségei tavaly mintegy 70 százalékkal nőttek, az állam összesen 2,7 millió eurót fordított erre a célra a 2022-es 1,6 milliárd euró után - közölte szerdán a menedékkérők befogadásával foglalkozó központi ügynökség (COA). Éves jelentésében a szervezet rámutatott arra, hogy a jelentős költségnövekedés főként annak tulajdonítható, hogy több hollandiai menekültszállást zártak be 2016 és 2017 között, amikor kevesebb menedékkérő érkezett az országba. Azóta azonban a menedékkérők száma ismét megnőtt, és a COA-nak rövid távra bérelt szükséglakásokat kellett igénybe vennie az elhelyezésükhöz, amelyek költsége jóval magasabb, mint a befogadóközpontoké. A rövid távra bérelt lakások éves költsége átlagosan 69 400 euró, szemben az állami menekültszállások 30 400 eurós költségével.

Sokan érkeznek 

A COA szerint 2023-ban a menekültügyi befogadásban részesülők száma az előző évhez képest egynegyedével nőtt. Tavaly 64 300-an érkeztek Hollandiába menedékkérőként, míg tavalyelőtt 51 600-an. A problémát súlyosbítja, hogy a helyi hatóságok nem tudnak elegendő szállást biztosítani a tartózkodási engedéllyel rendelkező migránsok számára, ezért hosszabb ideig kell a menekültszállásokon maradniuk - emlékeztetett a Dutchnews hírportál. A holland bevándorlási hivatal (IND) munkaerő-problémákkal küszködik, az alkalmazottakon túl nagy a terhelés, és a tapasztalt munkaerő hiánya miatt a menedékkérelmek elbírálása akadozik. Emiatt a menedékkérők jelentős része továbbra is a Ter Apel-i regisztrációs-és befogadóközpontban tartózkodik.

Zsúfoltság 

A központ túlzsúfoltsága miatt egy holland bíróság megállapította, hogy a létesítményben legfeljebb 2000-en tartózkodhatnak, és minden olyan nap után, amikor a létszám ennél magasabb, az ügynökségnek bírságot kell fizetnie a befogadószállásnak otthont adó Westerwolde település önkormányzatának. A júniusban hivatalba lépett jobboldali kormány el kívánja törölni az előző kabinet által bevezetett törvényt, miszerint a rendszerre nehezedő nyomás enyhítése érdekében a helyi önkormányzatoknak meghatározott számú menekültet kell elhelyezniük. A kormánykoalíciós megállapodás szerint a tartózkodási joggal rendelkező menekülteket a továbbiakban nem lenne szabad előre helyezni a lakhatásra várók listáján.

 (Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)