Társa életét sodorta veszélybe egy vízirendőr a Tiszán

Sodronykötélnek ütközött a rendőrtiszt a Tiszán, felborult a hajó és társával együtt a 10 fokos vízbe estek

2023. május 25., 10:04

Szerző:

A megvádolt rendőrtiszt 2021. április 22-én napközben járőrszolgálatot látott el a Tisza folyón egy kollégájával. A szolgálati kisgéphajót az örsparancsnok vezette amikor a Tiszaadony és Aranyosapáti közötti kompátkelőhöz értek. Ekkor az örsparancsnok gépkezelési és irányítási hibát vétett, hirtelen fordulatot vett és sodronykötélnek ütközött.

A hajó felborult és a vádlott és járőrtársa a 10 fokos vízbe esett. Mentőmellény nem volt rajtuk, de meg tudtak kapaszkodni a járőrhajóban addig, amíg kimentették őket a vízből. 

A rendőrparancsnok súlyosan gondatlan magatartásával járőrtársa életét, testi épségét közvetlen veszélynek tette ki – olvasható az esetről kiadott közleményben. A Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsa jogerősen 392 000 forint pénzbüntetéssel sújtotta és 6 hónapra eltiltotta vízi jármű vezetésétől. Katonai büntetőeljárásban a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség 2022 decemberében emelt vádat.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Palágyi Barbara / 168 óra)

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.