Meg akarta ölni osztálytársait a sajókazai általános iskolás

A tanára vette attól  az általános iskolás gyerektől a kést, aki azt szerette volna, ha „sajókazaiak mind megfizetnének" – legalábbis erről írt a fiatalkorú a közösségi médiában közzétett bejegyzésében. A diák meg is üzente az osztályfőnökének: mindenkit meg akar ölni az osztályban.

2024. június 8., 13:37

Szerző:

Elrendelte egy osztálytársai megölésével fenyegetődző fiatalkorú gyanúsított letartóztatását a Miskolci Járásbíróság – tudatta a Miskolci Törvényszék honlapján szombaton. Kést is vitt az iskolába a gyerek, azzal akarta megölni az osztálytársait.

A nyomozás adatai szerint a Sajókazai Általános Iskola tanára május 24-én egy tanórán észlelte, hogy a fiatalkorú gyanúsított tizenegy centiméter pengehosszúságú konyhakést vett elő a táskájából, és a nyelvén húzogatta, ezért azt a tanár elvette tőle.


A gyanúsított tagja egy korábban létrehozott internetes közösségi csoportnak, melyben egy sajókazai „mészárlásról" és ennek kapcsán egy „bázis" létrehozásáról értekeztek, valamint olyan bejegyzést tett közzé, hogy a „sajókazaiak mind meg fognak fizetni!". A gyanúsított május 26-án üzenetküldő alkalmazáson keresztül közölte az osztályfőnökével, hogy az általa iskolába vitt késsel az volt a szándéka, hogy az egész osztályt megölje.


A gyanúsításban szereplő cselekmény alkalmas emberölés előkészületének megállapítására – írták.


A járásbíróság szerint a bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyú, továbbá megalapozottan lehet tartani attól, hogy a gyanúsított tanúk befolyásolásával veszélyeztetné a bizonyítási eljárást, illetve az előkészített bűncselekményt végrehajtaná. Mindezek miatt egy hónapra elrendelte a fiatalkorú gyanúsított letartóztatását, amelyet büntetés-végrehajtási intézetben kell végrehajtani.


A gyanúsított, illetve védője és törvényes képviselő fellebbezett a döntés ellen – közölte a törvényszék.

Egyre több az erőszak az iskolákban, a diákok nem is titkolják: ölni szeretnének

Amint arról korábban a 168.hu is beszámolt, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete miatt állítja bíróság elé azt 17 éves kilencedikes fiút, aki székkel és ököllel esett a tanárnőjének. „Irritáló vagy és megöllek!” – mondta a 38 éves történelemtanárnőnek a diák, mielőtt  az általa használt széket, majd a feje felé emelve elindult vele a tanári asztal mellett álló áldozatához, és megütötte vele. A pedagógus védekezésül felemelte a kezét, így az ütés a karját találta el.

A diák ekkor a széket két kézzel fogva még többször lesújtott a nőre, akinek a fejét és a karját érték az ütések. A tanárnő kihátrált a tanteremből, azonban a fiú követte őt a folyosóra, és ököllel többször is arcon ütötte őt A tanárnő végül a tanári szobába menekült, ahová a fiatal már nem követte.

A pedagógus nyolc napon túl gyógyuló, törésekkel és zúzódásokkal járó sérüléseket szenvedett.

Az egész országot megdöbbentő bőnyi késelést szintén egy gyerek követte el, aki megszúrta az osztálytársát a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában. A késelő kislány nagyon labilis volt, állandóan halottakról, zombikról, halloweenről beszélt. Hónapok óta fenyegetőzött, de az iskolában nem vették komolyan. Minden sérelemért azt mondta, „meglakolsz”, „ezért egyszer megöllek”. A szívtájékon szúrt kislányt mentőhelikopterrel szállították a győri kórházba, ahol elvégezték rajta az életmentő műtétet, a késelő gyereket előzetes letartóztatásba helyezték. A Győri Járásbíróság legfeljebb további három hónapra meghosszabbította a bőnyi általános iskolában történt késelés gyanúsítottjának letartóztatását. A bíróság a fogvatartást a gyanúsított életkorára figyelemmel továbbra is javítóintézetben rendelte végrehajtani.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

A Schadl–Völner-ügy nyolcadrendű vádlottját februárban jogerősen elítélték, mert bevallotta, hogy kenőpénzt fizetett Schadl Györgynek, a végrehajtói kar volt elnökének. A bíróság ötmillióról két és félmillió forintra csökkentette a kiszabott pénzbüntetését, ugyanakkor közben a nyolcadrendű vádlott 73 millió forintos osztalékot vett ki a végelszámolás alatt álló irodájából.