Felgyújtotta alvó lakótársait egy férfi Angyalföldön

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt egy 22 éves férfival szemben, aki 2020 májusában, egy XIII. kerületi romos épületben, a mellette alvó nőre és férfira szándékosan rárúgott egy égő fémdobozt, melynek tartalma a férfit felgyújtotta.

2024. január 18., 09:47

Szerző:

A felgyújtott férfi olyan súlyos égési sérüléseket szenvedett, hogy a kórházban életét vesztette, a nőt azonban még időben kimenekítették.

A vádirat szerint a vádlott és az ügy férfi sértettje hosszú évek óta ismerték egymást, baráti kapcsolatuk azonban 2019 őszén megromlott, aminek oka az volt, hogy mindketten ugyanannak a nőnek udvaroltak. A nő végül a sértettet választotta, és vele élettársi kapcsolatot is létesített, amit a vádlott nem tudott elfogadni, ezután sem mondott le a nő kegyeiről, aminek érdekében mindent elkövetett. Szinte soha nem hagyta kettesben a párt, minden idejét a társaságukban töltötte. A sértett tisztában volt a vádlott szándékával, és ebből adódóan a két férfi között rendszeressé váltak a viták, veszekedések.

A vádbeli időszakban a vádlott és a sértettek egy XIII. kerületi elhagyatott épületbe költöztek, és egy ideig mindhárman ugyanabban a helyiségben laktak. A vádlott azonban ezután is folyamatosan próbált közeledni a nőhöz, ami a két férfi között további konfliktust okozott, ezért végül – az elkövetés előtti napokban – a vádlott számára az épületen belül, egy külön helyiségben alakítottak ki hálóhelyet. 

A vádlott nem sokkal később felébredt, felkelt, majd a másik férfival kialakult, korábbiak szerinti ellenséges viszonya miatt, egy égő benzint tartalmazó fémedényt szándékosan rárúgta a matracon fekvő férfi testére, illetve a matracra, amelyen a nő is aludt. A szétfröccsenő, égő benzincseppektől a sértett teste, valamint a matrac is több helyen azonnal lángra kapott, és pillanatokon belül tűz alakult ki.

 

A lángokra felébredő férfi a kezeivel próbálta eloltani a testén égő tüzet, miközben még ki tudott menekülni az épületből, ahol azonban összeesett. A ráfröccsent égő benzincseppektől a matracon alvó élettársa egyik lába szintén lángra kapott. A nő pánikba esett, emiatt a gyorsan terjedő tűz, illetve füst ellenére az épületet nem tudta elhagyni, onnan végül az egyik szomszédos helyiségben lakó férfi menekítette ki.

A sértett férfi a testfelszínének mintegy 90-95 %-ára kiterjedő, súlyos égési sérüléseket szenvedett, amelynek következtében a kórházban életét vesztette. Amíg eszméleténél volt, az átlagost lényegesen meghaladó, rendkívüli fájdalmakat élt át.

A Fővárosi Főügyészség az elkövetőt aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több ember, illetve védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádolja, és vele szemben fegyházbüntetés kiszabását indítványozza a vádiratban azzal, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

(Képeink forrása: Fővárosi Főügyészség)