„Buzi vagy?” – barátai végignézték, ahogy megverik a szivárványos táskája miatt

A szélsőséges támadó ököllel ütötte a fiatal lány arcát, a szivárványos táskája miatt. Bogi elmesélte a 168-nak, hogy pontosan mi történt azon a délutánon, a bényei falunapon. 

2021. július 8., 14:46

Szerző:

Egy fiatal lány két évvel ezelőtt első fizetéséből vásárolt egy szép színes táskát. A szivárvány minden színében pompázott. Pont ezért is tetszett meg neki. Nem gondolta, hogy bárkinek szemet fog szúrni a szivárványos táska. Nem azért vásárolta, hogy ezzel nemi identitását fejezze ki vagy, hogy felhívja magára a figyelmet. 

A 168-nak azt mondta: azért vette meg a táskát mert szereti a színes dolgokat, ahogyan eső után is szereti nézni a szivárványt az égen. Ráadásul abban az időben még a haja is kék volt, mert az volt a divat és tetszett neki.

Bogi 2019. augusztus 3-án vásárolta a szivárványos táskát az üzletben, ahol a mai napig dolgozik. Elmondása szerint ő tényleg azért vette meg, mert megtetszett neki ráadásul aznap kapta meg az első fizetését. Ugyanezen a napon találkozott egy barátnőjével, akivel elmentek Bényére egy falunapra. A táskáját letette az egyik padra, amíg táncoltak. Látta,hogy egy férfi odalép és nézegeti a táskáját, Bogi ekkor odament hiszen benne volt minden értéke, el akarta venni a táskáját a férfitől, aki ordítva megkérdezte: - Buzi vagy? 

„Nem, ez egy táska és elkezdett rángatni a táskával együtt. Akkor jött oda a barátnőm segíteni, hogy együtt kihúzzuk a kezéből, de nem sikerült. Folyamatosan üvöltött, szidott, rángatott nem akart elengedni. Volt a kezemben egy sör, amit az arcába öntöttem, hogy hátha eltudok szaladni, de nem tudtam és ököllel arcon ütött és neki lökött a mögöttem lévő oszlopnak, ami tartotta a sátrat”

–mesélte Bogi a 168-nak.

Ami a legnagyobb traumát okozta a lánynak, és amit mai napig nem tud feldolgozni, hogy senki nem ment oda, hogy megvédje, pedig ő kiabált segítségért. A koncertet adó zenekar is leállt addig, hogy végignézze mi történik. A lányt a barátai sem védték meg sőt másnap a bántalmazó férfinak adtak igazat. Egyedül Bogi barátnőjének 63 éves nagyapja sietett oda, hogy leszedje a férfit a lányról.

„A papát földre lökte ekkor jött egy haverja a férfinak, hogy besegítsen a verésben. Papi tényleg egy oroszlán, de ez a két férfi ráment és a földön rugdosták, ütötték. Ekkor egy kis srác szaladt oda a biztonsági őrhöz, aki egyébként épp sörözött”

–nyilatkozta Bogi. 

A biztonsági őr leállította a két férfit és addig nem engedte el őket, amíg a rendőrök a helyszínre értek. A bántalmazó férfi azt mondta az egyenruhásoknak, hogy Bogi kötött belé és ő kezdte az egészet. A férfit ezután elengedték, aki visszament táncolni. A koncert leállt a verekedés idejére, végignézték, amíg megvernek egy fiatal lányt és egy idős embert, majd a buli folytatódott, mintha mi sem történt volna. 

Másnap Bogi a nagypapával elment a kórházba kivizsgálásra, a röntgen alapján kiderült, hogy a 63 éves férfi állkapcsa eltört. Mivel ez egy 8 napon túl gyógyuló sérülés, a kórház feljelentést tett. A 19 éves lánynak fogalma sem volt a jogi eljárásról ezért egy Facebook posztban kért segítséget. 

A poszt után jelentkezett egy civil szervezet a Háttér Társaság, akik segítettek az ítélethirdetés végéig. A Monori Rendőrkapitányság először a támadás motivációját figyelmen kívül hagyva csak testi sértés miatt indított nyomozást, ezt azonban a sértett képviseletében eljáró Háttér Társaság többszöri indítványára végül közösség tagja elleni erőszakra is kiterjesztették, így a vádemelés már az előítéletes indítékra is kitért. A nyomozás során a támadóról az is kiderült, hogy egy szélsőjobboldali politikai párthoz, illetve homofób nézeteket való futballszurkolói csoportokhoz is kötődik. A bíróság tegnap hírdetett ítéletet. A vádlottat két év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását öt évre felfüggesztette. Az ítélet nem jogerős. 

Szivárványos zászló

1970-es évek óta szimbóluma a világ melegközösségeinek a szivárványos zászló.1978-ban Gilbert Baker készítette harminc önkéntes társával együtt, kézzel festettek meg több ezeret. A zászló, amely eredetileg a melegközösség jelképe és felvonulások elengedhetetlen kelléke volt, ma már számos formában él tovább. Persze ez nem azt jelenti, hogy csak azok hordhatnak szivárványos dolgokat, akik más nemi identitással rendelkeznek de ezt nem tudhatta az a férfi, aki ököllel megütötte majd földre teperte az akkor 19 éves Boglárkát a táskája színe miatt. Ahogyan Boglárka sem gondolta soha, hogy a táskája miatt egyszer lila foltokkal az arcán fog posztolni és így ismeri meg az egész ország. Sőt azt sem gondolta, hogy a szivárvány színű táskája valaha bűnjel lesz. Egyébként azt sem kérdezte meg eddig tőle senki, hogy vajon ő mit gondol a történtekről. Egyáltalán tagja-e bármilyen meleg közösségnek. Egyébként nem. 

Pedofil törvény

Pár hete fogadta el a parlament az új pedofilellenes törvényt, amelyben a gyerekek ellen szexuális bűncselekményt elkövetőket akarták keményebben büntetni, egyes pontjai inkább melegellenesre sikeredtek. A megszavazott törvénycsomagba ugyanis utólag kerültek olyan pontok, amelyek homofób részeket tartalmaznak. Többek között megtiltják a 18 év alattiak számára a homoszexualitás, vagy a nemváltás „népszerűsítését” és bemutatását, a szexuális felvilágosításból pedig kizárják a civilek egy részét. A törvény megalkotása előtt is, utána még több vendéglátóhelyen láthatunk szivárványos zászlókat, embereket, akik szivárvány színű dolgokkal sétálnak, ezzel is kimutatva a szolidaritásukat az LMBTQ közösség felé.

Az EU tagországok közös közleményben tiltakoztak a magyar pedofil törvény ellen. A kormány nem lát kivetni valót a törvényben, szerintük meghamisították a törvényt.

„Teljesen világosan benne van, hogy a hetero- és homoszexuális propaganda a gyermekek esetén egyaránt tilos. Ahogy a törvény nem heterofób, úgy nem is homofób″- jelentette ki Gulyás Gergely az ATV kérdésére 

Szivárványos Lufi a Parlament előtt

Ma az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság egy tízméteres, szív alakú, szivárványos lufival vonult az országház elé, hogy így tiltakozzanak a pedofilellenes törvény meleg ellenes részei ellen. A törvény hatálybalépése ma esedékes.

(Kiemelt kép: Shutterstock)

Tizennégy év fegyházbüntetésre ítélte a Pécsi Törvényszék csütörtökön, nem jogerősen a "pécsi fekete angyalként" elhíresült férfi klinikai ápolót, aki egy koronavírusos beteg halálát okozta 2022 decemberében - tájékoztatta a bíróság az MTI-t.