Megdöbbentek a helyiek, hogy ki a 25 évvel ezelőtti gyilkos

A gersekarátiak hitetlenkedve fogadták a hírt, miszerint elfogták a faluban 25 évvel ezelőtt történt gyilkosság lehetséges elkövetőjét. 

2021. július 8., 13:47

Szerző:

A Vas megyei település lakói nyugodt, visszahúzódó férfinek ismerték a most elfogott két gyermekes apukát, aki a gyanú szerint 25 évvel ezelőtt kirabolt és megfojtott egy idős helybéli asszonyt. 

1996 decemberében szörnyű hír rázta meg Gersekarát lakóit. Brutálisan meggyilkoltak egy köztiszteletben álló idős asszonyt, a saját otthonában. Az áldozatot megfojtották, majd kirabolták. A helyiek által csak Joli néninek hívott idős nő nagyon jóban volt a szomszédaival, akik furcsállták, hogy napokig nem jön ki a házából, az egyébként meglehetősen aktív ismerősük. A 168 értesülései szerint a községben köztudott volt, hogy az idős asszony jó anyagi körülmények között él. Törtarannyal üzletelt és egy bögrecsárdát is üzemeltetett. 

A rendőrök szélmalomharca

A gyilkosság mindenkit megdöbbentett az egyébként békés faluban. Kevés olyan helyi van, aki ne emlékezne azokra a napokra. Ugyanis a rendőrök hangosbemondóval kérték a falubeliek segítségét a nyomozásban. Nyomravezetői díjat is kitűztek és külön nyomozói csoport foglalkozott az üggyel hosszú időn keresztül, akik mindenkit alaposan kikérdeztek a környéken, de ennek ellenére nem találtak semmi érdemi bizonyítékot, vagy olyan nyomot ami elvezeti őket a tetteshez.  

A gyilkosság nem évül el

A feltételezett elkövetőt, N. Zsoltot, csak most 25 évvel a bestiális rablógyilkosság után, 2021. július 6-án reggel fogták el vasvári munkahelyén. A 168 információ szerint édesapjával együtt vitték be a rendőrségre, de az idősebb férfit később kiengedték. N. Zsolt azonban továbbra is őrizetben van. A helyiek először úgy gondolták, a férfi édesapján „találhattak fogást”. Azt is elmondták lapunknak, hogy a település kocsmájában az elmúlt 25 év alatt mindössze néhányszor látták a férfit, aki tudtukkal visszahúzódó volt és nemigen élt szociális életet. A két gyermekes apuka 25 évvel ezelőtt a húszas éveiben járt, most 46 éves.

A Készenléti Rendőrség idén vette elő újra az ügyet, úgy érezték van remény, hiszen a gyilkos nemcsak hidegvérű és brutális volt, de kissé hanyag is. Ugyanis a hátrahagyott DNS mintájából alkotott profilja buktatta le, amit 25 évig őriztek.

Az árulkodó DNS

Dr. Bezzegh Attila laboratóriumi szakorvos és Varga Edit orvosi asszisztens a 168-nak azt mondta: ha egy DNS minta egyszer feljegyzésre kerül, akkor az bármikor összevethető az évekkel későbbi DNS mintával, feltéve persze ha bekerül a rendőrség rendszerébe. Az FBI által kidolgozott de a magyar rendőrség által is használt módszer így több évtizeddel ezelőtt történt ügyekben is előrelépést vagy megoldást jelenthet.

"Aki egyszer súlyos bűnöket követett el, az sosem nyugodhat meg. Ha van DNS előbb, vagy utóbb, de meglesz az elkövető" - fogalmazott a szakorvos. 

A rendőrök kezdeményezték a férfi előzetes letartóztatását, a nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Életvédelmi és Célkörözési Főosztálya folytatja.

(Kiemelt kép: police.hu)

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.