Bűnüldözés Magyarországon: nagy erőkkel nyomoz a pécsi rendőrség a Kutyapárt aktivistái ellen

A nyomozást egy olyan ember vezeti, aki gyilkosságoknál szokott eljárni.

2021. december 3., 15:06

Szerző:

A Magyar Helsinki Bizottság pénteki közleménye szerint a Magyar Kétfarkú Kutyapárt aktivistáit rongálással gyanúsítja a pécsi rendőrség, mert  átragasztották a kormány konzultációs plakátjait. 

„Bolhából csinál elefántot a rendőrség a kutyapártos aktivisták elleni nyomozásban”

– fogalmaznak a közleményben.

A rendőrség gyanúja szerint a párt két aktivistája Pécsett több kormányzati plakátot is átragasztott nyáron, így az eredeti feliratok helyett sok helyen a „Nem vagy egyedül”, „Töltse ki a szeretet a konzultációt” vagy „Nem lesz mindig ilyen idő!” feliratok voltak láthatóak.


(Fotó: MKKP - Baranya megye, bevéve Komló Facebook-oldal)

A pécsi rendőrség egy feljelentés után indított nyomozást a pécsi bűnügyi technikusok bevonásával. A Helsinki Bizottság szerint „meghökkentő”, hogy

a nyomozást a rendőség életvédelmi osztályának egyik nyomozója vezeti.
A rendőrök a helyszínelést után mindkét gyanúsítottnál házkutatást tartott, akiknél matricákat is kerestek. „Ilyen szintű felderítési munka teljesen szokatlan ennyire csekély súlyú kihágásoknál” – írja a Helsinki Bizottság.

A rendőrség szerint a plakátátragasztásokkal nyolcvanezer forintos kárt okoztak, ami így meghaladja az ötvenezer forintos szabálysértési értéket, ami már rongálásnak minősül. Amennyiben elítélik a két aktivistát, büntetett előéletűnek fognak számítani, tehát a közszférában sem kaphatnának állást.

A Helsinki Bizottság álláspontja szerint „az aktivisták semmi mást nem tettek, mint élve a véleménynyilvánítás szabadságával, felléptek a kormány gyűlöletpropagandájával szemben”.

(Kiemelt kép: MKKP - Baranya megye, bevéve Komló Facebook-oldal)

Lekéste meghallgatásra kitűzött időpontját egy 37 éves lajosmizsei férfi, mivel még a rendőrőrsre menet útközben fontos dolga akadt: ellopta egy idős asszony pénztárcáját. Szerencsére mire odaért, a károsult már megadta a rendőrségnek a személyleírását.