Áfacsökkentő vállalkozóra csaptak le az adóellenőrök

27 helyett 5 százalékos áfatartalmú nyugtát adott egy cég a vásárlóinak. 

2023. január 10., 17:13

Szerző:

Csaknem 10 millió forintos adófizetési kötelezettséget állapított meg az adóhatóság egy vállalkozásnál, amely szinte kizárólag 5 százalékos áfatartalmú nyugtát adott a vásárlóinak a 27 százalékos helyett – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden.

A közleményben ismertették, hogy a NAV kockázatelemzői folyamatosan ellenőrzik az online pénztárgépek és az online számla rendszer adatait, így bukkantak arra a kistelepülésen működő vállalkozásra, amelytől a beérkező számlaadatok nem mutattak sem beruházást, sem eszközbeszerzést, ennek ellenére a beadott bevallásban kimagasló volt a visszaigényelt adó összege.

Az online pénztárgép adatai, valamint a az adóbevallás azt mutatták, hogy az eladások között nagy volt az 5 százalékos adókulccsal számolt termékértékesítés, és a NAV-ellenőrök a próbavásárláskor szintén 5 százalékos áfatartalmú nyugtát kaptak – írták. A magánakcióval az adózó csaknem 10 millió forint adókülönbözetet halmozott fel, azonban nem várta meg az ellenőrzés kiterjesztését, azonnali önrevízióval javította hibás bevallásait – tették hozzá.

Az adómértékek használatát minden esetben szigorú jogszabályok rögzítik, amelyet nem lehet önkényesen meghatározni – hívta fel a figyelmet a NAV közleményében.

(Kiemelt képünk: Cégtábla a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak Budapesti Adó- és Vámigazgatósága épületén, a főváros XIII. kerületében, a Lehel utca 27-29. szám alatt. MTVA/Bizományosi: Róka László)

Lekéste meghallgatásra kitűzött időpontját egy 37 éves lajosmizsei férfi, mivel még a rendőrőrsre menet útközben fontos dolga akadt: ellopta egy idős asszony pénztárcáját. Szerencsére mire odaért, a károsult már megadta a rendőrségnek a személyleírását.