Heller Ágnes halálára – Ajánló lapunk 2019. július 25-i számából

„Aztán az elemek közé, legyél szabad – mondja Prospero Arielnek. Így halt meg Heller Ágnes, az elemek között, szabadon. Beúszott a Balatonba, ahogy minden nyáron tette, hosszú órákig, és nem tért vissza.”  Radnóti Sándor emlékezik a filozófusra.

2019. július 24., 13:40

Szerző:

Elnöki ígéretzuhatag

Hosszú sorállás lesz azért a szerepért, hogy kinek a szavazatain múlt végül Ursula von der Leyen bizottsági elnöksége. Az elnök ugyanis mindössze kilenc szavazattal kapott többet a minimálisan szükségesnél a múlt keddi szavazáson. A Fidesz rögtön bemondta, hogy nélküle Ursula von der Leyen nem szerzett volna többséget, de valójában inkább az a kérdés, hogy a magyar kormány miért kényszerült támogatni egy olyan jelöltet, akinek a programja gyökeresen szemben áll az övével. Kétségtelen ugyanakkor, hogy Von der Leyen mögött törékeny többség képe rajzolódik ki, amelynek birtokában csakis sokféle érdek együttes kalkulálása közepette végezheti a munkáját. Ugyanakkor azok, akik ma a leghangosabban dicsekednek azzal, hogy nélkülük Von der Leyen megválasztása nem ment volna, éppen azok – írja elemzésében Lakner Zoltán –, akik nincsenek benne az új elnök mögött álló néppárti, liberális és szociáldemokrata koalícióban. Hamis tehát az a kormánypropaganda által gerjesztett képzet, mintha Orbán Viktor úgymond zseniálisan bejátszotta volna magát a bizottsági elnököt támogatók körébe. Sokkal inkább az a helyzet, hogy előzőleg olyan helyzetbe navigálta magát, amelyben már nem tudott elugrani Von der Leyen támogatása elől. Az új elnök megosztó javaslattal nyitott: a tagállamok prüszkölése ellenére azt szeretné elérni, hogy a bizottság tagjai fele-fele arányban legyenek nők és férfiak, ami az Ónody-Molnár Dórának nyilatkozó Balázs Péter volt külügyminiszter szerint egy kis jóindulattal megvalósítható is lenne. Kérdés az is, mit hozhat a térség szempontjából az új elnök. Nos, a Barát Józsefnek interjút adó tekintélyes szlovák politikus, a Néppárt agytrösztjének számító Martens kutatóközpont elnöke, Mikuláš Dzurinda szerint a V4-csoportnak semmiképp nem lenne szabad ellenállói mozgalommá válnia.

Lapozzon bele!

Erzsébet-díj

Szabados Ákos, Pesterzsébet polgármestere a hőség leple alatt olyan gyorsan csusszant át balról jobbra, hogy a politika iránt érdeklődő közönség sem könnyen fogta fel. A Fidesznek így a függetlenség álcáját viselő, atombiztos polgármesterjelöltje lett Pesterzsébeten. Ahogy a futballban mondják, posztra igazoltak. Az ex-MSZP-s polgármester vállalja a Fideszt, és támogatni fogja Tarlós Istvánt. Szabados „átállt”, a Pál utcaiak helyett most a vörös ingeseket támogatja. A fordulat azért regényes, mert negyedszázados szolgálat után a káderek (Szabados nemhogy MSZP-tag, de 2002-től 2009-ig országgyűlési képviselő is volt) nehézkesen mozdulnak, ha pártváltásról van szó. De Szabadosnak, úgy látszik, vannak lelki tartalékai, a Fidesznek pedig lekötetlen vegyértékei. Az erzsébeti baloldal gyorsan lépett, az ismeretlen Balog Róbertet, a Főtáv főosztályvezetőjét választotta. Mivel Tarlós közgyűlési többsége ősszel veszélybe kerülhet, új Szabadosok kerestetnek. Buják Attila riportja.

Csak egy odavetett mondat?

Hamarosan kiderül, vádat emelnek-e Gyárfás Tamás ellen a Fenyő-gyilkosság ügyében. Az egykori médiavállalkozó, az úszószövetség volt elnöke mindent tagad. Sorsa azonban immáron bizonyosan nem a saját kezében van. Tóth Ákos cikke.

Facebook a romasoron

Egy évtizeddel ezelőtt még mutatóba is alig akadt internet a hátrányos helyzetű kisfalvak leginkább lepusztult részein, különösen a romatelepeken. Mára alaposan megváltozott a helyzet, a legeldugodtabb zugokba is beköltözött a wifi vagy a mobilinternet. Ha a felnőttek közül nem is mindenkinek, de a gyerekeknek általában már van okostelefonjuk. Nem a legújabb, legdrágább modellek közül való, inkább az olcsóbb fajtából, a mások által már megunt három-négy éves készülékekből. De arra, amire a szegregátumokban használják – facebookoznak, messengereznek, YouTube-videókat néznek, lövöldözős játékokat játszanak – pont megfelel. Szakértők szerint az okoseszközök megjelenése a legszegényebbek körében örvendetes fejlemény ugyan, de számos veszéllyel is jár. A digitális szakadék csökkentésére önmagában nem elég a sajátos virtuális szubkultúra kialakulása, és az önkontroll nélküli okostelefon-használat pedig még nehezítheti is a romák integrációját. Cseri Péter riportja.

Nincs jogosítványa, töri az angolt. Mégis fiatalon lett adjunktus a Corvinuson, de alapított már egy minipártot, volt kerületi polgármester, főpolgármester és most indul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson. Tarlós szerint "hazudós, tétova, mama kedvence", Tóth Csaba pedig "taknyos úrifiúnak" nevezte. Megint mások Orbán Viktor ellentétét látják benne - portré Karácsony Gergelyről az új 168 Órában.

„Aligha” – válaszolta Kemenesi Gábor víruskutató arra a feltételezésre, amely szerint a koronavírust egy kínai laboratóriumban fejlesztették ki. A legfrissebb 168 Óra nyomtatott hetilap azt próbálta meg felfejteni a víruskutató segítségével, hogy honnan származhatott a koronavírus, és hogyan került át az emberre.

„Még hivatalba sem léptem, de már megmondták, hogyan fogok visszaélni”. Január elsején lett Magyarország új főbírája Varga Zsolt András. Polt Péter legfőbb ügyész volt helyettesét, korábbi alkotmánybírát, a Velencei Bizottság tagját, tárgyalótermi tapasztalat nélkül, két törvénymódosítás eredményeként választhatta meg a Kúria élére a kétharmados parlamenti többség. Az egyik szerint az Alkotmánybíróság tagjaként szerzett tapasztalat is bírói jogviszonynak számít, egy másik pedig lehetővé tette, hogy az alkotmánybírákat kérésükre a köztársasági elnök a szokásos pályáztatási eljárás nélkül a Kúria tagjának nevezze ki.