Bejött az ellenzéki össze­fogás – Ajánló lapunk 2019. ok­tóber 17-i számá­ból

Bár a vasárnapi önkormányzati választásokon a kormánypártok jelöltjei kapták a legtöbb voksot, mégis az ellenzék ért el váratlan és látványos sikert: visszaszerezte Budapestnek és a fővárosi kerületek többségének az irányítását, Karácsony Gergely pedig nyugdíjba küldte Tarlós Istvánt.

2019. október 16., 20:21

Szerző:

Áttörés

Bejött az ellenzéki összefogás

Bár a vasárnapi önkormányzati választásokon a kormánypártok jelöltjei kapták a legtöbb voksot, mégis az ellenzék ért el váratlan és látványos sikert: visszaszerezte Budapestnek és a fővárosi kerületek többségének az irányítását, Karácsony Gergely pedig nyugdíjba küldte Tarlós Istvánt.

Újra kezdődik a politika

Interjú Bölcskei Balázs politikai elemzővel

„….nem egy-egy településen történt áttörés, hanem több, stratégiai szempontból fontos nagyobb városban, nemkülönben Budapesten, így a további versenyképesség alapjai teremtődtek meg. A 2022-es parlamenti választásig a további építkezés lehetőségei tehát adottak.

Lapozzon bele!

Elárulva

A győrieket sokkolta a polgármesterük szexvideója

Az önkormányzati választás napján Győr utolsó őszi napsütésében fagyizik. Nyoma sincs a kampánynak, borkais plakátot elvétve látni, ellenzékit meg pláne nem. Maximum kormányzati intézkedéseket propagáló hirdetéseket. Azért lehet indulat az emberekben, valaki festéket dobott Borkai képmására az ipari parknál. Piros paca folyik le a városvezető mosolygós arcáról.

Egy frászt, Lázás Jani!

Vásárhely felszabadult

Fél hét, már egymás lábán állunk. Jön a csacsifogat, Márki-Zay és a csapat, az asszony és a hét gyerek. Őket kabalából is hozza. Középen nyílik a tömeg a dobogó felé, a vákuum szinte beszippantja őket. Nincs is út másfelé, csak előre.

Alkotmányos válságban a bíráskodás

Jogsértéseket tárt fel Magyarországon a nemzetközi szervezet

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke sarkalatos törvényt sért, figyelmen kívül hagyja az Alaptörvény előírását és szembehelyezkedik európai normákkal – így nyilatkozott a 168 Órának Gerhard Reiss - ner, a kilencven ország bíráit tömörítő Nemzetközi Bírói Egyesület volt elnöke, aki az idén tavasszal az európai szövetség tényfeltáró küldöttségének tagjaként járt Budapesten.

Új munkahelyre már nem jár támogatás

Egyedi döntéssel egyre könnyebben jön az állami pénz

Októberben ismét végrehajtott néhány változtatást az egyedi kormánydöntés útján megítélt (EKD) támogatási rendszerben a kormány, további könnyítéseket bevezetve. A márciusi módosítás óta az úgynevezett kapcsolt vállalkozások is igénybe vehetik a vissza nem térítendő állami pénzeket, illetve 250-ről 100 főre csökkent az a minimális munkavállalói létszám, amely alapfeltétele volt a támogatásnak. Októbertől viszont már nem feltétel a munkahelyteremtés. Egyre könnyebb állami pénzhez jutni.

Ki jut a Várba?

Felszívódó ismeretek a hamburgertudás helyett

Egyre több szülő érzi úgy, hogy nem bízhat az állami iskolában, saját magának kell segítséget nyújtania a gyermeke számára a tanulásban, a tananyag elsajátításában. Ezt pedig az iskolarendszeren kívül tehetik meg. Gombamód szaporodnak az ezt a törekvést segítő programok, egyesületek; ezek közül is kiemelkedik sikerességével az úgynevezett Finniskola, amelynek keretében a gyerekek séta közben tanulnak.

Rám jött a beszélgetéskényszer

Az apolitikus szobordöntő

Szilágyi János újságíró, rádiós, televíziós a hatvanas évektől folytatólagosan a média sztárja, vagyis nem celeb és nem infl uenszer, hanem a hírességeknek az a fajtája, akit még csak a valódi teljesítmény minősített. A Klubrádió Szabadság, elvtársak! című sorozatában ő is beszélt a rendszerváltással kapcsolatos élményeiről. A riporter Szénási Sándor.

Magyarjárás Gymnichben

Horst Teltschik: Történelmi esemény volt

A keletnémet menekültek előtti magyar határnyitás (1989. szeptember 11.) harmincadik évfordulója alkalmából „a népek közötti megbékélés és megértés érdekében kifejtett tevékenységéért” Aranymedál kitüntetésben részesítette a német Kereszténydemokrata Unió Senior Tagozata közösen a Konrad Adenauer Alapítvánnyal Németh Miklós volt magyar miniszterelnököt és Horváth Istvánt, hazánk volt bonni nagykövetét. Az ötévente adományozott kitüntetést legutóbb Mihail Gorbacsov kapta. A hétfői berlini ünnepségen a méltató beszédet Horst Teltschik, a szövetségi kancellári hivatal akkori politikai tisztviselője tartotta. Lapunk előzetesen interjút készített a néhai Helmut Kohl kancellár bizalmas munkatársával.

A határnyitás emlékezete

Németh Miklós: Tudtam, hogy nem lesz vérontás

A díjátadó ünnepségen megjelent többek közt Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament korábbi elnöke és Lothar de Maizière, aki 1990-ben az NDK egyetlen demokratikusan megválasztott miniszterelnöke volt. Annegret Kramp- Karrenbauer, a német kereszténydemokraták elnöke személyes üzene té - ben méltatta a harminc évvel ezelőtti magyar lépés bátorságát. Németh Miklós telefonon nyilatkozott lapunknak.

A megosztó Nobel-díjas

Peter Handke és a Balkán hosszú árnya

Hosszú éveken át maga is Németországban élt, anyanyelvét sem osztrák, hanem ottani akcentussal beszéli. Évtizedek óta Franciaországban, Párizs mellett lakik, franciául is publikál. Politikai hazájának mégis inkább Szerbiát nevezhetjük.

Nincs jogosítványa, töri az angolt. Mégis fiatalon lett adjunktus a Corvinuson, de alapított már egy minipártot, volt kerületi polgármester, főpolgármester és most indul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson. Tarlós szerint "hazudós, tétova, mama kedvence", Tóth Csaba pedig "taknyos úrifiúnak" nevezte. Megint mások Orbán Viktor ellentétét látják benne - portré Karácsony Gergelyről az új 168 Órában.

„Aligha” – válaszolta Kemenesi Gábor víruskutató arra a feltételezésre, amely szerint a koronavírust egy kínai laboratóriumban fejlesztették ki. A legfrissebb 168 Óra nyomtatott hetilap azt próbálta meg felfejteni a víruskutató segítségével, hogy honnan származhatott a koronavírus, és hogyan került át az emberre.

„Még hivatalba sem léptem, de már megmondták, hogyan fogok visszaélni”. Január elsején lett Magyarország új főbírája Varga Zsolt András. Polt Péter legfőbb ügyész volt helyettesét, korábbi alkotmánybírát, a Velencei Bizottság tagját, tárgyalótermi tapasztalat nélkül, két törvénymódosítás eredményeként választhatta meg a Kúria élére a kétharmados parlamenti többség. Az egyik szerint az Alkotmánybíróság tagjaként szerzett tapasztalat is bírói jogviszonynak számít, egy másik pedig lehetővé tette, hogy az alkotmánybírákat kérésükre a köztársasági elnök a szokásos pályáztatási eljárás nélkül a Kúria tagjának nevezze ki.