Ajánló lapunk szeptember 2-i számából

A jelek szerint sokféle értelmezése lehet a jelenlegi hatalom egyik kedvenc jelszavának, amelyet már a határállomásokon is hirdetnek, nehogy a hazánkba tartó külföldiek tévedésbe essenek. „Családbarát ország” – hangzik a szlogen, melyet azonban a kormányzat egészen másképp gondol, mint jó néhány állampolgár vagy szervezet. A hivatalos politika mindenkit arra ösztönöz, hogy munkából éljen meg. Ha tud. Ha viszont nem, akkor küzdjön meg a lehetséges támogatásokért. Ezt nevezik a mai Magyarországon szociálpolitikának.

2020. szeptember 1., 20:30

Szerző:

Szivárványos gyűlölet

Ismét támadásba lendült a Fidesz. A politikai boszorkánykonyhán most a melegközösséget találták meg. Újra egy olyan csoportot vettek célba, amelyet a társadalom egy része nem ismer, egy másik része pedig mereven elutasít. Szakértőinket arról is kérdeztük, hogy a családok védelmét látványosan hirdető kormányzat miért védtelen rétegeket talál meg rendszeresen, gyűlöletet keltve ellenük.

 

Az utolsó utáni fillérek

Nesze sánta, itt egy púp is! – talán ezzel a mondattal lehetne a legjobban jellemezni a magyar szociálpolitikát. Az Orbán-kormányok sosem voltak híresek a különböző támogatások feltétel nélküli osztogatásáról, hiszen a miniszterelnök alapvetése az, hogy a pénzt munkával kell megkeresni. Az utóbbi években az állam ennek megfelelően alakította a hazai szociális hálót. Az eredmény azonban erősen kérdéses.

 

A vihar kapujában

Itt a szeptember, ismét emelkedik a fertőzésszám. „Igen, lesz második hullám, nagyobb, mint tavasszal volt. Lesz pánik, lesz még félelem” – állítja a szakértő. Hogy a második hullám egyre inkább a politikai küzdelem járszalagjára csatlakozik, merőben új légkört teremt, miközben a háttérben ott sötétlik a hanyatló gazdaság díszlete is. Milyen reményekkel vágunk az ősznek?

2020_36_oldalak____MARK.indd 2020_36_oldalak____MARK.indd

 

Kései sirató

Újabb gazdaságvédelmi csomagot készít a kormány, felismerve, hogy az áprilisi próbálkozás hatásai haloványak. Módosulhat a 2021. évi, már elfogadott költségvetés is. A munka nélkül maradtak és azok, akik csak az ősszel veszítik el állásukat, még akkora támogatásra sem számíthatnak, mint eddig.

 

Túltolták a biciklit?

Az utóbbi hónapokban Karácsony Gergely főpolgármester sok forgalmas útra festetett kerékpársávot, hogy a koronavírus-járvány okozta kijárási korlátozások idején próbálja kiváltani a közösségi közlekedést, kerékpárra ültessen minél több fővárosit, aki hajlandó erre. Az előzetes hatásvizsgálat nélkül megvalósított döntés nem aratott osztatlan sikert. Karácsonyékat ugyanakkor ez a megosztottság nem zavarja, mint ahogyan az sem, hogy a főváros főútvonalainak többsége szinte alkalmatlan a kerékpározásra. Több szakmai szervezettel együtt inkább azt kommunikálják, hogy akciójuk bevált, hiszen annak hatására naponta több ezren hagyják otthon az autójukat, és pattannak nyeregbe.

 

Ellenzéki Kerekasztal 2.0

Azt ígérik, hogy szeptember közepén felszállhat a fehér füst. Legalábbis a rendszerváltás utáni kormányok korábbi minisztereiből, államtitkáraiból, meghatározó személyiségeiből alakult V21 nevű politikai tanácsadó testület optimista. Persze szó sincs arról, hogy az általuk előkészített dokumentum alapján rögvest trónra emelik majd a 2022-es választásra készülő ellenzéki pártok „pápajelöltjét”, de arra feltétlenül számítanak, hogy sikerül mindenkivel elfogadtatni egy olyan politikai megállapodást, amely alapja lehet a Fidesz–KDNP leváltására készülő pártok választási együttműködésének.

 

Álmodj, királylány!

Ma már kevesen tudják, hogy a címben idézett dal Homonyik Sándor előadásában (Menyhárt János szerzeménye) annak a 17 éves lánynak az emlékére született, aki a háború utáni Magyarország első szépségversenyének áldozata lett.

 

Migráció

A mai tömeges illegális migráció kapcsán gyakran hallani véleményeket arról, hogy a történelem folyamán Magyarországra betelepülő svábok, zsidók, örmények stb. mennyi mindennel gazdagították a magyar kultúrát, tudományt. Igaz! Csakhogy meg kell különböztetnünk egymástól a szerves és a szervetlen migrációt. A kettő összekapcsolása alapvetően téves, sőt veszélyes is.

 

A kiút Moszkvába vezethet

A hivatalos tilalom dacára több tízezren – egyes becslések szerint mintegy százezren – tüntettek Minszkben a legutóbbi vasárnapon is, ami történetesen Aljakszandr Lukasenka 66. születésnapjára esett. Dulakodások és fizikai összetűzések is voltak a rendvédelmisek és a belarusz (fehérorosz) elnök távozását követelő demonstrálók között. Közben Lukasenka telefonon beszélt Putyinnal, és abban maradtak, hogy néhány hét múlva Moszkvában találkoznak egymással.

 

Kínai befektetések: igazi akadályfutás

Soha nem látott méreteket ölt az az expanziós kereskedelmi politika, amelyet Kína már jó ideje folytat Európában. A jobbára az öreg kontinens nagyvállalatainak megszerzéséért folytatott harcban is az ázsiai nagyhatalom veszi át az Egyesült Államok vezető szerepét. De ez a tőkebefektetés útján történő terjeszkedés jelentős korlátokba ütközik.

 

A becsületedet őrizd meg!

A Jászai Mari-díjas, érdemes művész egyszerre két anyaszerepet is próbál. A Rózsavölgyi Szalonban augusztus végén mutatják be Patricia Highsmith–Craig Warner: Idegenek a vonaton című darabját, amely először lesz látható hazai színpadon. Az írónő a pszichothriller műfajának királynője, a világsikerű A tehetséges Mr. Ripley szerzője. Az előadást Szarka János rendezi. A másik premier szeptemberben a Budaörsi Latinovits Színházban lesz, David Eldridge Születésnapját Pelsőczy Réka állítja színpadra. Tragikus családtörténet ez is. Takács Katalin a Színművészeti Egyetem hatalmi megszállásáról is elmondja a véleményét.

 

Elment Csepeli Weiss Márta

„Szeretném, ha valaki megkérdezné tőlem, leülhetek-e erre a székre, és én azt felelhetném, ne tegye, ez egy 12. századi bútordarab…” – beszélt nemrég az álmai-ról egy újságírónak Herzog Mór unokája, hozzátéve, „Magyarország arra vár, hogy feladjam, vagy talán a halálomra”. Martha Nierenberg, született Csepeli Weiss Márta akkor már évtizedek óta minden lehetséges fórumon küzdött a család páratlan műtárgygyűjteményének visszaszerzéséért. Nierenberg 96 évet élt, halálhírét a napokban a legnagyobb amerikai lapok, köztük a The New York Times közölte. Itthon nem sok publicitást kapott.

 

Nincs jogosítványa, töri az angolt. Mégis fiatalon lett adjunktus a Corvinuson, de alapított már egy minipártot, volt kerületi polgármester, főpolgármester és most indul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson. Tarlós szerint "hazudós, tétova, mama kedvence", Tóth Csaba pedig "taknyos úrifiúnak" nevezte. Megint mások Orbán Viktor ellentétét látják benne - portré Karácsony Gergelyről az új 168 Órában.

„Aligha” – válaszolta Kemenesi Gábor víruskutató arra a feltételezésre, amely szerint a koronavírust egy kínai laboratóriumban fejlesztették ki. A legfrissebb 168 Óra nyomtatott hetilap azt próbálta meg felfejteni a víruskutató segítségével, hogy honnan származhatott a koronavírus, és hogyan került át az emberre.

„Még hivatalba sem léptem, de már megmondták, hogyan fogok visszaélni”. Január elsején lett Magyarország új főbírája Varga Zsolt András. Polt Péter legfőbb ügyész volt helyettesét, korábbi alkotmánybírát, a Velencei Bizottság tagját, tárgyalótermi tapasztalat nélkül, két törvénymódosítás eredményeként választhatta meg a Kúria élére a kétharmados parlamenti többség. Az egyik szerint az Alkotmánybíróság tagjaként szerzett tapasztalat is bírói jogviszonynak számít, egy másik pedig lehetővé tette, hogy az alkotmánybírákat kérésükre a köztársasági elnök a szokásos pályáztatási eljárás nélkül a Kúria tagjának nevezze ki.