Ajánló lapunk október 7-i számából

Elfogadta a kormány a Magyar Orvosi Kamara (MOK) előterjesztését: minden eddiginél nagyobb mértékű béremelésről és a hálapénz kivezetéséről is megállapodtak. Orbán Viktort a járvány második hulláma késztethette a váratlan engedékenységre. Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász szerint komoly feszültséget teremthet a szektorban, ha csak az orvosok bérét rendezik. A teljes egészségügy bérrendezéséhez azonban 7-800 milliárd forintot kéne előteremtenie a kormánynak.

2020. október 6., 13:15

Szerző:

Virítsd a lóvét!

A Magyar Orvosi Kamara a hálapénz elfogadását – és bizonyos összeg felett a hálapénz fizetését is – büntetőjogilag szankcionálná, a kérdés pedig már a szerdai kormányülésen napirendre kerülhet. Ha mindez megtörténik, az orvosok bére akár meg is duplázódhat, és remények szerint ez megakadályozhatja az orvosok elvándorlását.

 

Ha Karácsony-szavazó lennék…

Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár szerint a kormányzat gyakorlatias megoldásokra törekszik, míg a jelenlegi városvezetés konfliktusokat akar gerjeszteni. Interjú.

 

„Túl jó újságot csináltunk”

A jelenlegi médiarendszer Simicska Lajos öröksége, de nélküle is működik. A Fidesznek egy versenynek nem kitett, megbízható kezekben lévő, politikailag lojális, nagy médiakonglomerátumra van szüksége. Polyák Gábor szerint ez állhatott a Népszabadság négy évvel ezelőtti megszüntetésének hátterében. A médiaelemző abban is egyetért a lap utolsó főszerkesztőjével, Murányi Andrással, hogy az újság bedöntése hirtelen, nem tervezett, de végül is a hatalomnak kedvező esemény volt.

 

A kuratórium szabad, az egyetem nem

Németh Gábor József Attila-díjas író több mint tíz éve tanít a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, a szenátus tagjaként rektori tanácsadó is volt. Ám miután a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium minden jogot megvont a szenátustól, ő is leköszönt. Úgy véli, az SZFE ügye túlmutat önmagán: valójában az egész magyar felsőoktatás jövője a tét.

 

Mindenki másképp csinálná

A közegészségtani-gazdaságtani válság okozta károk mérséklésére sehol nincs érvényes recept. Az azonban ritkaságszámba megy, hogy a döntéshozatalban részes intézmények mindegyike mást és mást mond, s végül csak egy vélemény marad talpon, a Pénzügyminisztériumé. Természetesen a kormányfő szándékai ezt bármikor felülírhatják.

 

Cserdi két választása

Cserdiben Bogdán Gyula győzött a vasárnapi polgármester-választáson. Így folytathatja, amit júliusban elhunyt testvére, az országosan ismert Bogdán László évekkel ezelőtt elkezdett. Riporterünk még a voksolás előtt járt a faluban.

 

Autizmus és ami mögötte van

Hazánkban minden hatvannyolcadik ember autista. Ennek ellenére még mindig kevés az érintetteket, családjaikat és oktatási környezetüket támogató, bizonyítékokon alapuló technika, valamint a befogadást szisztematikusan támogató eljárás. Az MTA–ELTE Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoportja éppen ezért éveken át vizsgálta ezeknek az embereknek és környezetüknek a helyzetét. Átfogó és hiánypótló volt ez a kutatás. A cél pedig az, hogy képet kaphassunk az autizmussal élő gyermekek és felnőttek, valamint a hozzátartozóik életminőségéről, pszichológiai jóllétéről és az ezzel összefüggő tényezőkről.

 

Az ügyeletes gonosz

A jövő héten újabb találkozót terveznek az EU-országok csúcsvezetői, hogy döntsenek egyebek közt arról, miként fogalmazzák meg a jogállamisági elvárásokat az uniós források folyósításával kapcsolatban. Az Orbán-kormány ezúttal is egyes rosszindulatú személyek áskálódásaként próbálja beállítani a politikáját érő elmarasztaló megállapításokat. Az „új Soros”: Vera Jourová.

 

Donald Trump fekete hete

Donald Trump odaadó hívei a múlt hét elején még hihettek az elnök választási győzelmében. Sok reménytelennek látszó csatából látták már diadalmasan visszatérni. Most azonban inkább az életéért, az egészségéért kell imádkozniuk. Hősüket az elmúlt napokban egyik csapás érte a másik után, amelyekért az elnök saját felelősségét a rajongói sem vitatják.

 

A mese megállíthatatlan

Részt vettünk egy forgatási napon, hogy megnézzük, milyen sok szereplőt felvonultató, látványos zenés-táncos filmet rendez Dobó Kata. Azt csak remélni lehet, hogy a koronavírus-járvány ellenére be is tudják fejezni a forgatást.

 

Európa, jövünk!

Óriási sikert ért el a Ferencváros labdarúgócsapata. A zöld-fehérek huszonöt év elteltével jutottak be a Bajnokok Ligája csoportkörébe, és igazi világsztárokat hoznak Budapestre. A csoportkör sorsolásakor kiderült ugyanis, hogy a Fradi a Lionel Messi vezette Barcelonával, a Cristiano Ronaldóval felálló Juventusszal és a Dinamo Kijevvel kerül egy csoportba.

„Még hivatalba sem léptem, de már megmondták, hogyan fogok visszaélni”. Január elsején lett Magyarország új főbírája Varga Zsolt András. Polt Péter legfőbb ügyész volt helyettesét, korábbi alkotmánybírát, a Velencei Bizottság tagját, tárgyalótermi tapasztalat nélkül, két törvénymódosítás eredményeként választhatta meg a Kúria élére a kétharmados parlamenti többség. Az egyik szerint az Alkotmánybíróság tagjaként szerzett tapasztalat is bírói jogviszonynak számít, egy másik pedig lehetővé tette, hogy az alkotmánybírákat kérésükre a köztársasági elnök a szokásos pályáztatási eljárás nélkül a Kúria tagjának nevezze ki.
Scherer Péter – sokak számára Pepe – veszettül népszerű színész, nemrég kapott Karinthy-gyűrűt. Helyettünk kétbalkezes lúzer, ügyefogyott balek. Szeretünk ezen nevetni. És szeretjük azt is, hogy temérdek csetlés-botlás után gyakran kikecmereg a csávából, ami nekünk közel sem biztos, hogy sikerül.
Karácsony előtt megszületett hat ellenzéki párt választási összefogása. Úgy döntöttek, hogy minden választókerületben közös képviselőjelöltet indítanak, továbbá közös lesz a miniszterelnök-jelöltjük, a listájuk és a programjuk. Fekete-Győr András az ellenzéki összefogásról.
Az ötvenedik héten a hazai COVID-halálozási adatok ismét a harmadik legrosszabb eredményt mutatták az Európai Unióban. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint nálunk az elmúlt 14 napon 100 000 lakosra 23,6 halálozás jutott, ennél többet csak Bulgáriából és Szlovéniából jelentettek. Október végén is dobogósak voltunk, ám akkor Belgium és Csehország állt mögöttünk. Ebben a két országban szigorú korlátozásokat vezettek be, így ott csökkent a halálozási arány. Magyarország maradt a sereghajtók között. Az utóbbi napokban számos egészségügyi dolgozóval beszélgettünk a mindennapjaikról. Nem az fáj nekik legjobban, hogy rengeteg a munka, hogy túlterheltek, hogy az idei karácsonyon nem számíthatnak pihenésre. Hanem a tehetetlenség. Az állami titkolózás, a nyilatkozatstop miatt beszélgetőtársaink nevét megváltoztattuk.
Két nagy nyitott kérdés közül az egyiket sikerült lezárni a múlt heti uniós csúcstalálkozóval párhuzamosan: a lengyelek és a magyarok felhagytak a jogállamisági követelmények miatt hangoztatott vétófenyegetéssel, és így időben lett keretköltségvetése az EU-nak az elkövetkező hét évre, valamint indulhat a gazdasági helyreállítási alap hitelekkel való feltöltése is, amit a járvány miatti gazdasági visszaesés tesz szükségessé. Varsó és Budapest tehát benne marad az uniós vérkeringésben, nem követi az Egyesült Királyságot, amely idén januárban megszüntette klubtagságát. Igaz, a gyakorlatban egyelőre szinte semmi nem változott, de ha most december 31-ig nem jön létre a megállapodás az immár nem tagsági, hanem partneri, kétoldalú viszony ügyében, akkor kemény világ jöhet. De a diplomaták bizakodnak, hiszen Svejk, a derék katona is azt tartotta: úgy még soha nem volt, hogy valahogy ne lett volna.