2018/41 Polték futni hagyták Bróker Marcsit

Talán minden másként alakul, és sokkal több rászedett kisbefektető kára csökkenhetett volna, ha a titkosszolgálat és az ügyészség komolyan foglalkozik azokkal az információkkal, amelyeket még 2015 áprilisában a szökésben lévő karcagi Dobrai Sándorné, azaz Bróker Marcsi hollétéről és az általa elrejtett laptopjáról osztott meg velük egy informátor.

2018. október 11., 10:47

Szerző:

A bejelentő azt is elárulta, hogy Bróker Marcsi megbízottja melyik géppel és mikor érkezik meg a kulcsbizonyítékkal Ferihegyre, azaz miként lehetne látványosan felgyorsítani az ügy nyomozását. Még a futár nevét is közölte volna – egy feltétellel. Csakhogy a nemzetközi körözés alatt álló informátort – Czibula Csaba exfideszes VII. kerületi önkormányzati képviselőt – egy másik, az ügyészség számára politikailag fontosabb ügyben szerette volna a vádhatóság szóra bírni, ezért Bróker Marcsi ügyében elmaradt a vádalku, amelyben Czibula az elfogatóparancs visszavonását kérte cserébe. Így a húszmilliárdos csalássorozat forró nyomos információi kihűltek. Összeállításunkból kiderül, hogy az ügyészségi munkát átszövik a különféle alkuk, de ezeket sokszor nem a jogszabályok adta lehetőségek – a gyorsabb és hatékonyabb felderítés, a váderedményesség vagy a költséghatékonyság – motiválják, hanem régi társadalmi beidegződések és politikai indokok. Ez persze nem jelenti azt, hogy a politikusokat érintő büntetőügyekben személyesen Polt Péter utasítaná az ügyészeket, legtöbbször csupán szervezeti reflexekről van szó. Az azért feltűnő, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerében kormánypárti politikusok csak rendszerhiba esetén kerülnek célkeresztbe. Rajnai Attila tényfeltáró írása.

 Lapozzon bele!

Modellvariációk

Nemcsak a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE), hanem más felsőoktatási intézmények is menekülnének az állami korlátok elől. Értesüléseink szerint a napokban kerülhet a kormány elé az az előterjesztés, amely a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (Mome) működési modellváltásáról szól. A kormány elé kerülő javaslatban Palkovics László miniszter fölvázolja egy új, autonóm működési forma lehetőségét is. Ezzel egyidejűleg egyre több megalapozatlan hír kering a BCE-ről a nyilvánosságban. Az érintettek hallgatnak. Ónody-Molnár Dóra cikke.

A helyzet nem reménytelen

Ha az ember megél nyolcvannyolc évet, a történelem egyre sebesebb formaváltozásai közepette ebbe két-három rendszerváltás is belefér. Huszár Tibor moszkvai egyetemi hallgatóként kezdte a fényes szelek nemzedékének tagjaként. Hazatérve a Petőfi Kör vezetőségi tagja lett, némi időbe telt, míg megtalálta hivatását, a szociológiát. Fontos munkái közé tartozik a Bibó-életmű rendezése és kiadása. Az újabb rendszerváltás után tíz évet töltött Kádár pályafutásának kutatásával és megrajzolásával. Erdei Ferenc és a vidékpolitika a reformok áramába kapcsolódva mindig foglalkoztatta Huszárt, aki ma csöndesen, visszavonultan él. A baloldal leépülése, nemzetközi depressziója természetesen foglalkoztatja, de mivel látott már győztes és vesztes trendeket, meg van róla győződve, az Orbán-rendszer is véget ér. Buják Attila interjúja.

Te győztél!

Diák volt, amikor szerepelt a Voice című tehetségkutató műsorban. Akkor az egész ország felfigyelt a látássérült lányra, aki aztán megnyerte a vakok nemzetközi dalversenyét. Agárdi Szilvit egy ideje elkerüli a tévés reflektorfény, érzékenyítő előadásaival járta az országot, ma zárt közösségekben lép fel: esélyegyenlőséggel kapcsolatos rendezvényeken beszél és énekel. Azt mondja, még mindig sok helyen nem segítik akadálymentes eszközökkel a hozzá hasonlókat: még több „beszélő” közlekedési lámpa kellene, és arra is felhívja a figyelmet, hogy a sorszámkiadó automatákat nem tudják a vakok és gyengénlátók használni. Pungor András riportja.

Királynőállomások

A sakkban nincs mese: csak rá kell nézni a táblára, és világosan látszik, ki hogyan teljesített. Ehhez képest a sporton túli világban sokkal nehezebben ragadható meg a győzelem és a vereség fogalma – mondja Polgár Judit. A világ legsikeresebb női sakkozójának, aki négy éve vonult vissza a versenyzéstől, ma sokkal több fronton kell helytállnia, mint korábban élsportolóként. Ugyan naprakészen követi a hazai közéletet, de inkább azzal foglalkozik, amihez ért és amit szeret: a sakk népszerűsítésével. Mesél arról is, miben lehetett volna még sikeres a sakkon kívül, mi a titka a palacsintájának, és mi az a bálnaeffektus. Cseri Péter cikke.

 

Nincs jogosítványa, töri az angolt. Mégis fiatalon lett adjunktus a Corvinuson, de alapított már egy minipártot, volt kerületi polgármester, főpolgármester és most indul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson. Tarlós szerint "hazudós, tétova, mama kedvence", Tóth Csaba pedig "taknyos úrifiúnak" nevezte. Megint mások Orbán Viktor ellentétét látják benne - portré Karácsony Gergelyről az új 168 Órában.

„Aligha” – válaszolta Kemenesi Gábor víruskutató arra a feltételezésre, amely szerint a koronavírust egy kínai laboratóriumban fejlesztették ki. A legfrissebb 168 Óra nyomtatott hetilap azt próbálta meg felfejteni a víruskutató segítségével, hogy honnan származhatott a koronavírus, és hogyan került át az emberre.

„Még hivatalba sem léptem, de már megmondták, hogyan fogok visszaélni”. Január elsején lett Magyarország új főbírája Varga Zsolt András. Polt Péter legfőbb ügyész volt helyettesét, korábbi alkotmánybírát, a Velencei Bizottság tagját, tárgyalótermi tapasztalat nélkül, két törvénymódosítás eredményeként választhatta meg a Kúria élére a kétharmados parlamenti többség. Az egyik szerint az Alkotmánybíróság tagjaként szerzett tapasztalat is bírói jogviszonynak számít, egy másik pedig lehetővé tette, hogy az alkotmánybírákat kérésükre a köztársasági elnök a szokásos pályáztatási eljárás nélkül a Kúria tagjának nevezze ki.