Egy fiatal magyar zenész történelmi pillanata: Károly király is ott lehet a koncertjén

Tóth-Vajna Zsombor az első magyar, aki a londoni Westminster Apátságban ad koncertet. Erre még nem volt példa korábban az apátság hétszáz éves történelmében. Még III. Károly brit király is meghívást kapott a hangversenyre.

2024. február 17., 12:42

Szerző:

A 34 éves Tóth-Vajna Zsombor történelmet ír most vasárnap, ugyanis ő lesz az első magyar, aki a Westminster-apátságban zenél. Ilyenre még nem volt példa az apátság hétszáz éves történetében. A magyar tehetség koncertjén Károly király is ott lehet, a fiatal zenész meghívta az eseményre – számol be róla az Index.

Tóth-Vajna Zsombor a Royal College of Music PhD-hallgatója, ami a világ első számú zenei felsőoktatási intézménye. Kutatási témája a 17. század orgonazenéje. Emiatt kereste meg őt a Westminster-apátság egy évvel ezelőtt – írja az ATV.

„Kiemelt megtiszteltetés és felelősség ezen a helyen játszani. A Westminster Apátság egy különös hely számomra, mert ez az anglikán kultúra központja. Számos uralkodó van ide eltemetve és ez mai napig a britek koronázó temploma”

– nyilatkozta a fiatal művész az atv.hu-nak

Elmondta, sosem felejti el a napot, amikor megkapta az e-mailt. Úgy fogalmazott,

„nagyon megörültem, amikor megkaptam ezt az e-mailt. Egyből felhívtam az ikertestvéremet, majd a szüleimet. Mondták, hogy természetesen jönnek a koncertre.”

Hozzátette, az apátságban zenélni kiemelt megtiszteltetés és felelősség, hiszen ez az anglikán kultúra központja.

„Londonban élő művész ismerőseim, akik már játszottak az apátságban mondták, hogy a szokás szerint az uralkodót mindig meg kell hívni. Hát én fogtam magam és a testvérem segítségével írtam egy meghívó levelet, azt kinyomtattam egy szép papírra. Meghívtam a királyt a koncertre” 

– idézte fel az ifjú tehetség.

Tóth-Vajna Zsombort kiskorától kezdve sokan csodagyerekként tartják számon. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett kitüntetéses csembaló- és orgonaművész diplomákat, majd mestertanulmányait Amszterdamban folytatta. Egyetemistaként nem érte be a zenetanulmányokkal, beiratkozott a budapesti Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karára is, amit sikeresen elvégzett. Az itthoni és külföldi hangversenytermek gyakori vendége, Európa számos országa mellett fellépett az Egyesült Államokban is.

A koncertre 2024. február 18-án vasárnap kerül sor Londonban, a Westminster-apátságban helyi idő szerint 17 órakor. A hangversenyre a belépés ingyenes.

(Kiemelt képünk forrása: Royal College of Music London)

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál.