Sosem volt még annyira sokszínű az Oscar-gála, mint az idei

Rekordot döntött a női szakembereknek és színészeknek járó jelölések száma, és még az sincs kizárva, hogy az összes színészi Oscart kisebbségi etnikumú színész viheti haza. Ez szinte elképzelhetetlen lett volna még néhány éve.

2021. április 25., 15:16

Szerző:

Az idei Oscar-gála több szempontból is formabontó lesz az elmúlt évek rutinjához képest, ugyanis kevesebb résztvevővel, diverzebb jelöltekkel és kevesebb kategóriával várja majd a 93. éve megrendezett esemény az érdeklődőket. Ebből az alkalomból összegyűjtöttük az idei év legnagyobb meglepetéseit, érdekességeit, amiért érdemes lesz nézni a magyar idő szerint vasárnap éjszaka kezdődő díjátadót.

A 2020-as filmek és így az azt követő év díjátadói szempontjából egyértelműen kijelenthető: a streamingszolgáltatók filmjei komoly áttörést érhetnek el idén, miután a járvány hatására számos díjesélyes film bemutatóját tolták el határozott, vagy épp határozatlan időre. Míg 2019-ben egyetlen streaming-filmet sem jelöltek a legjobb film díjára, 2020-ban már kettőt is, azonban ahogy az Oscaron, úgy a legtöbb díjátadón is pofára estek az alkotások, és mindössze 2 arany szobrot tudtak elhozni a 24 jelölésből. Idén ez a szám már 35-re nőtt, és a becslések szerint is jóval több kategóriában hozhat ki streaming-győzelmet az Akadémia, mint eddig valaha. 

Az este legnagyobb esélyese a korábbi díjátadókon szinte minden díjat besöprő A nomádok földje lesz. Jelölések tekintetében azonban más a helyzet: 10 nevezéssel Az aranypolgár című film forgatókönyvének elkészüléséről szóló Mank vezeti a sort, ám a Gloden Globe esetében díj nélkül maradt a film. 6 jelölést gyűjtött be a Minari, A nomádok földje, A chicagói hetek tárgyalása, a Sound of Metal, a The Father és a Judas and the Black Messiah is.

A diverzitás Oscarja

Az sem kizárt, hogy csak kisebbségi etnikumú színészek viszik majd haza a színészeknek járó kiemelt elismeréseket, ez pedig precedens nélküli a díjátadó eddigi történetében. Az Amerikai Filmszínészek Céhének (SAG) történetében először idén fordult elő, hogy a filmes kategória mind a négy díját etnikai kisebbségek képviselői kapták meg.

A Screen Actors Guild ünnepség négy nyertese a legtöbb esetben jó Oscar-indikátor szokott lenni. Yuh-Jung Youn (Minari) a legjobb női mellékszereplő, Daniel Kaluuya (Judas and the Black Messiah) a legjobb férfi mellékszereplő, Viola Davis (Ma Rainey: A blues nagyasszonya) a legjobb női főszereplő, míg Chadwick Boseman (Ma Rainey: A blues nagyasszonya) a legjobb férfi főszereplő kategóriájában számít kiemelt esélyesnek a gálán. A 20 darab színészeket díjazó hely közül kilenc etnikai kisebbségi színészt rejt. Ilyen még sosem volt korábban az Oscar történelmében, ahogy olyan sem, hogy két ázsiai (Riz Ahmed, Steven Yeun) és egy fekete színész (Chadwick Boseman) mellett mindössze két fehér színészt (Gary Oldman, Anthony Hopkins) neveztek a legjobb férfi főszereplő kategóriájában.

2009 után először adhatnak át posztumusz színészi díjat

Chadwick Boseman, a Fekete Párduc sztárja, aki tavaly augusztusban hunyt el, minden előrejelzés szerint el fogja nyerni a legjobb főszereplőnek járó elismerést a Ma Rainey: A blues nagyasszonya című netflixes filmben nyújtott feledhetetlen alakításáért. A posztumusz Oscar-díj fogalmával nem lehetett találkozni az elmúlt tíz évben, ami nem véletlen, ugyanis 93 év alatt Boseman csupán a nyolcadik színész, akit halála után jelöltek a neves elismerésre. James Deant, Jeanne Eagelst, Ralph Richardsont, Massimo Troisit és Spencer Tracyt szintén haláluk után jelölték - Dean esetében kétszer is. A díjat azonban összességében ketten tudták csak ilyen formában elhódítani: Heath Ledger és Peter Finch. 

Külön rekordot dönthetne azzal is a Ma Rainey: A blues nagyasszonya című film, ha mind a legjobb színésznő és a legjobb színész díját elhozná. Ezzel Helen Hunt és Jack Nicholson után ők lennének a második páros, akik mindkét főszereplői kategória díját elhoznák. Viola Davis egyébként minden szerepléséből igyekszik kihozni a maximumot, olyannyira hogy legjobb női főszereplő-jelöltként mindössze alig 27 percet tölt a képernyőn, szemben azzal, hogy mellékszereplőként jelölt Maria Bakalova a Borat folytatásában több, mint 40 percet. A legjobb női főszereplő díjáért többek közt az a Vanessa Kirby is harcba száll, aki Mundruczó Kornél filmjében, a Pieces of a Woman című darabjában nyújtott alakításáért jelöltek.

Női rendezők és színészek a központban

A nemek közti versenyben is átütő siker az idei gála összetétele, ugyanis a női jelöltek aránya a történelem során először érte el a 32 százalékot. A rendezői kategória ebből a szempontból is rendkívül érdekes párharcot kínál, ugyanis két női szakembert is jelöltek a legjobb rendező kategóriájában: Chloé Zhao (A nomádok földje) és Emerald Fennell (Ígéretes fiatal nő) egyaránt a díjért küzd, amit eddig csupán tudott nő elhódítani. 2009-ben A bombák földjén direktora, Kathryn Bigelow diadalmaskodott. Utoljára 3 éve, 2018-ben jelöltek női rendezőt, Greta Gerwiget a Lady Bird rendezőjeként, azonban ő ekkor nem tudott diadalmaskodni. Ezenkívül Zhao és Fennell a legjobban adaptált forgatókönyvért és a legjobb eredeti forgatókönyvért is versenybe szállnak. Ha mindketten nyernek, akkor az Oscar-történelem során először fordul elő, hogy nők nyerik meg mindkét forgatókönyvírói kategóriát.

Szintén első alkalommal fordul elő, hogy a legjobb eredeti forgatókönyv mind az öt jelöltje a legjobb film díjáért is versenybe száll. Ezek a következők: Minari, Ígéretes fiatal nő, A chicagói hetek tárgyalása, a Sound of Metal és a Judas and the Black Messiah. 

Idén először egyetlen átfogó kategóriába egyesítették a legjobb hangszerkesztés és a legjobb hangkeverés díját, a kategória győztesét ezentúl legjobb hangzás címen hirdetik ki. Az idei legidősebb jelölt a 89 éves Ann Roth, Ma Rainey: A blues nagyasszonya című film jelmeztervezője.

A legszürreálisabb rekord

Az idén 40 millió dolláros összköltséget is meghaladó gála legőrültebb rekordja a leghosszabb filmcímért jár. Sacha Baron Cohen kétszer is jelölt filmje új Guinness-világrekordot állított fel az Akadémia történetének leghosszabb című filmjéért. A "Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan" névre keresztelt társadalomkritikus alkotással az 1964-es "Those Magnificent Men in Their Flying Machines or How I Flew from London to Paris in 25 hours 11 minutes" című filmjét utasította maga mögé. A Borat továbbá azzal is történelmet írhat, hogy a Keresztapa és a Gyűrűk ura után ez lehet a harmadik folytatás, ami elnyeri a kritikusok elismerését. 

Az idei, 93. Oscar-gálát idehaza a Moziverzum csatorna fogja közvetíteni április 25-én 23:45-től.

(Kiemelt kép: Shutterstock)

 

 

 

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.