A filmes kategória mind a négy díját kisebbségi etnikumú színész nyerte az amerikai színészcéh díjátadóján

A chicagói 7-ek tárgyalása és a Ma Rainey: A blues nagyasszonya tarolt a filmek között.

2021. április 5., 13:28

Szerző:

A chicagói 7-ek tárgyalása és a Ma Rainey: A blues nagyasszonya című filmek nyerték el a legtöbb díjat vasárnap az Amerikai Filmszínészek Céhétől (SAG), a tavaly augusztusban 43 évesen elhunyt Chadwick Bosemant szakmabeli társai a legjobb férfi főszereplő díjával ismertek el – írja az MTI.

A SAG történetében először fordult elő, hogy a filmes kategória mind a négy díját etnikai kisebbségek képviselői kapták. A hollywoodi színészcéh a játékfilmes és televíziós színészi alakításokat díjazza évente. A 27. díjkiosztó gála a járványhelyzet miatt nagyon visszafogott volt: hiányzott a bevonulás a vörös szőnyegen, az előre felvett rendezvényt zoomon közvetítették, az egyórás műsort a TBS és TNT televíziókon követhették a nézők.

A vietnami háború elleni tiltakozások idején, 1968-ban játszódó A chicagói 7-ek tárgyalása című film színészgárdája – köztük Sacha Baron Cohen, Eddie Redmayne, Frank Langella és Mark Rylance –  kapta a színészcéh mozis fődíját. Langella szerint az elismerés Aaron Sorkin rendező érdeme, „aki a film hangja és lelke”.

Chadwick Boseman a filmes díjszezon újabb díját nyerte el posztumusz a Ma Rainey: A blues nagyasszony című filmben nyújtott alakításáért, amivel egyértelműen a legnagyobb esélyessé vált az április 25-én odaítélendő Oscar-díjra a legjobb színész kategóriában. Viola Davis kapta a legjobb színésznő díját a Ma Rainey: A blues nagyasszonya címszerepének megformálásáért.

A koreai nyelvű családi dráma, a Minari szereplőjének, Jon Ju Dzsung neves dél-koreai színésznőnek ítélték oda a legjobb női mellékszereplő, Daniel Kaluuyának, a Judas and the Black Messiah című filmben nyújtott alakításáért a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat. 

A televíziós díjak közül A korona színészgárdája kapta a dráma kategória díját, Gillian Anderson ebben a kategóriában kiérdemelte a legjobb női főszereplő díját a sorozatban nyújtott alakításáért. A legjobb férfi főszereplő Jason Bateman lett a Netflix Ozark című sorozatából.

(Kiemelt kép: Balról jobbra: Michael Potts, Chadwick Boseman és Colman Domingo a Ma Rainey: A blues nagyasszonya című filmben. Fotó: Netflix | David Lee)

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.