Fülöp herceg esete a félmeztelen lányokkal Odze György új könyvében

A kanapén szeretne olvasni nyáron? A hotelszobában? A strandon? Odze György könnyed, szórakoztató, mégis elgondolkodtató visszaemlékezései mindháromra megoldást kínálnak.

2024. június 19., 08:44

Szerző:

A Gondolat Kiadó gondozásában jelent meg korábbi munkatársunk, a diplomataként és íróként is méltán elismert Odze György új könyve, amely ezúttal nem regény, hanem visszaemlékezés. A Diplomata-útlevél és írói különszoba – 75 év kalandos történetei című kötetben Odze pályafutása állomásaira emlékezik, olyan bájjal, szellemességgel és humorral, amihez foghatót keveset olvashatunk magyar szerző tollából. A könyvből, amely a nyár egyik kellemes, szórakoztató és pihentető, egyben elgondolkodtató olvasmánya lehet, ajánlásképpen ismét közzéteszünk egy történetet. Ha tetszett, ide kattintva elolvashatja a szerző egy skóciai kalandját, ha pedig ide kattint, a kínai konyha érdekességeivel ismerkedhet meg a diplomata-író szemével.

Odze György különszobája

„A cím különleges, kettős életemet tükrözi. Miközben külügyi szolgálatom idején diplomata-útlevéllel jártam a világot, mindig kellett egy olyan képzeletbeli különszoba, ahol igazi szenvedélyemet, az írói munkát folytathattam. Ebben a könyvben 75 év kalandjait és élményeit foglaltam össze” – írja művéről a szerző.

 

 

Fülöp herceg és a kilátás

Hogy mennyire kellemes olvasmánynak ígérkezik a könyv, arról az alábbi részletből mindenki maga is meggyőződhet:

„Az angol királyi családban Fülöp volt a kedvencem. Először 1993-ban találkoztam vele, amikor II. Erzsébettel Budapesten járt. Ez volt az uralkodó első látogatása Közép-Európában, tehát történelmi eseményről volt szó. A hivatalos programok után következett a sétahajózás a Dunán. A népes delegáció az utastérben helyezkedett el, én mint külügyes kísérő a kormányhídon kaptam helyet. Meleg nap volt, mindnyájan napszemüvegben nézelődtünk. Az idegenvezető arra buzdított mindenkit, hogy gyönyörködjön a kilátásban, Erzsébet figyelmét pedig felhívta a páratlan budai panorámára. A Margit-sziget déli csúcsához közeledtünk, a rakparton félmeztelen fiatal lányok napoztak. A herceg, aki talán görög származása miatt is a humort képviselte a Windsor-házban, elismerően bólogatott.
   – Végül is mindenki abban a kilátásban gyönyörködik, ami legjobban érdekli – jegyezte meg.”

Indiától Ferihegyig

Odze György gyerekkorát Indiában töltötte szüleivel, ő maga ezt az időszakot a felhőtlen szóval jellemzi. A Radnóti Gimnáziumban érettségizett „ragyogó tanárokkal és osztálytársakkal”, elvégezte a „szórakoztató” Vendéglátóipari Főiskolát, majd miután „izgalmas éveket” töltött a Ferihegyi repülőtér forgalmi irodájában, vezető diplomataként külszolgálat várta Delhiben, Londonban, Pekingben és Helsinkiben. Igazi nagy szenvedélye azonban az írás marad 1975 óta tizenöt könyve, húsz fordítása, több ezer glosszája és novellája jelent meg.

Benjamin Appl világhírű német bariton és Villányi Dániel zongoraművész Franz Schubert Téli utazását adja elő a magyarországi deportálások 80. emlékévének kiemelt eseményén az Óbudai Zsinagógában szeptember 30-án 19 órakor. A koncert meglepetést is tartogat, hiszen Schubert kuriózumnak számító kórusművét, amelyet a 92. zsoltár héber szövegére komponált e koncert kedvéért tanulta meg Benjamin Appl.

Ady Endre és Léda kapcsolatának egyik tragédiája, hogy Léda 1907-ben halva született kislányt hozott a világra. Bár egyértelmű bizonyítéka nincs, Ady magáénak érezte a gyermeket. Néhány évvel később, már Ady halálát követően, szárnyra kapott a pletyka, hogy a költőnek van egy fia.