Folytatódik a Nemzeti Színház körüli botrány

Szász Júlia után Horváth Lajos Ottó sem a Nemzeti Színház tagja többé, illetve ő is cáfolta a Vidnyánszky Attila által hangoztatott kifizetésekkel kapcsolatos híreket.

2024. július 10., 11:04

Szerző:

Szász Júlia után Horváth Lajos Ottó is felmondott a Nemzeti Színházban. Ez a színész keddi Facebook-posztjából derült ki, amit a Telex szúrt ki, és amiben a színész részletesen felsorolta, hogy Vidnyánszky Attila állításaival szemben milyen juttatásokat kapott a tavaly novemberi balesete óta. A Rómeó és Júlia előadása közben történt balesetben Szász Júlia is megsérült rajta kívül.

Ahogyan arról a 168.hu beszámolt, a Nemzeti Színház igazgatója korábban azt állította, hogy a tavaly ősszel megsérült színművészek fejenként milliós nagyságrendű kifizetésben részesültek. Ezt először Szász Júlia, majd most Horváth Lajos Ottó is cáfolta. Utóbbi friss bejegyzésében azt írta:

„Sajnálom, hogy a titoktartási megállapodásunk ellenére, idő előtt, olyan információk kerültek nyilvánosságra, amelyeket cáfolnom kell. [...] Nem először és nem egyszer teljesen fals és valótlan adatok jelentek meg a Nemzeti Színház igazgatójának részéről azon összegekről, amelyeket a baleset kapcsán állítólagosan kaptam, kaptunk.”

Ezután tételesen felsorolta, hogy kitől mekkora összegeket kapott.

Ez volt a Nemzeti Színház-botrány eredője 

Az elmúlt napokban rengeteg hír jelent meg a Nemzeti Színház kapcsán, amiből nem feltétlenül derül ki, hogy mi okozta a Vidnyánszky Attila körüli legújabb botrányt. Nos, a Nemzeti Színház igazgatója az Origónak adott interjút, amiben többek között a direktor elmondta, november óta fejenként több mint ötmillió forintot kapott a két színész, a táppénzen felül, különböző jogcímeken. „A pénteki napon bekövetkezett, nagyon sajnálatos baleset után már hétfőn kéthavi fizetést utaltunk át nekik, és azóta is folyamatosan utalunk” – mondta.

„A Nemzeti Színházban történt baleset egyik áldozataként ezen a ponton fontosnak érzem, hogy megszólaljak”

– írta a Facebookon Szász Júlia. Elmondta, az igazgató állításával ellentétben nem kaptak fejenként 5 millió forintot Horváth Lajos Ottóval a baleset után. Posztjában a színésznő részletesen levezeti, hogy mennyi pénzt kapott a baleset óta, és megjegyzi, kártérítést nem kapott.

Szász Júlia arról is ír, hogy Vidnyánszky egy Magyar Nemzetnek adott interjúban azt mondta, hogy a „színésznek meg kell tanulnia egy-egy díszletet használni”, nem pedig Udvaros Dorottya adta a szájába, ahogy a színházigazgató állítja.

A Nemzetiből nemrég, viharos körülmények között távozott Kossuth-díjas színművész a Partizánnak adott korábbi interjújában arról beszélt, hogy

a Nemzeti Színházban történt baleset miatt indított belső vizsgálat egy „látszatesemény” volt. Lehetett tudni, hogy a vizsgálat azt fogja megállapítani, hogy nincs egy személyi felelős.

Mint azt korábban megírtuk, baleset miatt félbeszakadt tavaly novemberben a Nemzeti Színházban a Rómeó és Júlia előadás. A Semmelweis Egyetem kommunikációs igazagtósága később közleményt adott ki a balesettel kapcsolatban, mely szerint végtagsérülésekkel szállították a mentők a Semmelweis Egyetem Traumatológiai Klinikájára Szász Júliát és Horváth Lajos Ottót, akiket még aznap megműtöttek. A Nemzeti Színház színészeire ezután hosszú lábadozás várt, sokáig nem is hagyhatták el a klinikát. Az eset után a színházban belső vizsgálat indult, Vidnyánszky pedig lemondott, de lemondását később visszavonta.

(Kiemelt képünkön Horváth Lajos Ottó a Caligula című előadásban. Forrás: Nemzeti Színház)

Király Levente olyan szerepekben alkotott maradandót, mint a Rómeo és Júlia Mercutiója, a IV. Henrik Falstaffja. Ám amivel pályája során talán a leginkább azonosították: Tevje, a Hegedűs a háztetőn című világhírű musicalből.