A világ 10 legjobb szimfonikus zenekara közé választották a Fesztiválzenekart

A kritikusok Fischer Ivánt a karmesterek TOP10-es listáján a hatodik helyre emelték.

2023. szeptember 14., 18:13

Szerző:

A klasszikus zenei szakportál, a Bachtrack először 2015-ben kérte fel a legfontosabb európai és amerikai napilapok zenekritikusait, hogy nevezzék meg a világ 10 legjobb szimfonikus zenekarát és 10 legjobb karmesterét. A szavazást most, nyolc év után megismételték, és a Budapesti Fesztiválzenekar egyetlen nem nyugat-európai, illetve nem amerikai zenekarként a 8. helyen végzett. A kritikusok Fischer Ivánt a karmesterek nemzetközi top10-es listáján a 6. helyre választották – adta hírül a Papageno.

A listát értelmező cikk egy erőteljes közép-európai tömböt lát megformálódni a világ legjobb zenekarai között, amelyhez a berlinieken kívül a Lipcsei Gewandhaus, a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara, a Bécsi Filharmonikusok és a Budapesti Fesztiválzenekar tartozik. A portál szerint a BFZ helyezése pozitív értelemben a leginkább meglepő fejlemény a listán, a zenekar messze „felülteljesít” helyzetéhez képest a nehézsúlyú versenytársak között.

A 2023-as top10-ben ugyanis a BFZ a legifjabb, mindössze 40 éve alapított zenekar, rajta kívül kizárólag a bajor együttes életkora nem éri még el a száz évet. A Berlini Filharmonikusokat egy évszázaddal, a Lipcsei Gewandhaus zenekarát közel két és fél évszázaddal korábban alapították, mint a Fesztiválzenekart.

A BFZ közel másfél évtizede szerepel a szimfonikus zenekarok nemzetközi toplistáin. A Gramophone már 2010-ben a világ 9. legjobbjának ítélte, tavaly pedig – szakmai minősítés és közönségszavazás után – Az Év Zenekara díjával is a BFZ-t tüntette ki.

(Kiemelt kép: Budapesti Fesztiválzenekar / Facebook)

A hazai médiatörténelemben először fordul elő, hogy a két ismert műsorvezető ugyanabban a műsorban köszönti reggel – ezúttal – a hallgatókat. Pachmann Péter ugyanis hat év után visszatér a Jazzy-re és csatlakozik a Business Class műsorvezetői gárdájához: Gundel Takács Gáborhoz, Kamasz Melindához és László Csabához.