A világ 10 legjobb szimfonikus zenekara közé választották a Fesztiválzenekart

A kritikusok Fischer Ivánt a karmesterek TOP10-es listáján a hatodik helyre emelték.

2023. szeptember 14., 18:13

Szerző:

A klasszikus zenei szakportál, a Bachtrack először 2015-ben kérte fel a legfontosabb európai és amerikai napilapok zenekritikusait, hogy nevezzék meg a világ 10 legjobb szimfonikus zenekarát és 10 legjobb karmesterét. A szavazást most, nyolc év után megismételték, és a Budapesti Fesztiválzenekar egyetlen nem nyugat-európai, illetve nem amerikai zenekarként a 8. helyen végzett. A kritikusok Fischer Ivánt a karmesterek nemzetközi top10-es listáján a 6. helyre választották – adta hírül a Papageno.

A listát értelmező cikk egy erőteljes közép-európai tömböt lát megformálódni a világ legjobb zenekarai között, amelyhez a berlinieken kívül a Lipcsei Gewandhaus, a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara, a Bécsi Filharmonikusok és a Budapesti Fesztiválzenekar tartozik. A portál szerint a BFZ helyezése pozitív értelemben a leginkább meglepő fejlemény a listán, a zenekar messze „felülteljesít” helyzetéhez képest a nehézsúlyú versenytársak között.

A 2023-as top10-ben ugyanis a BFZ a legifjabb, mindössze 40 éve alapított zenekar, rajta kívül kizárólag a bajor együttes életkora nem éri még el a száz évet. A Berlini Filharmonikusokat egy évszázaddal, a Lipcsei Gewandhaus zenekarát közel két és fél évszázaddal korábban alapították, mint a Fesztiválzenekart.

A BFZ közel másfél évtizede szerepel a szimfonikus zenekarok nemzetközi toplistáin. A Gramophone már 2010-ben a világ 9. legjobbjának ítélte, tavaly pedig – szakmai minősítés és közönségszavazás után – Az Év Zenekara díjával is a BFZ-t tüntette ki.

(Kiemelt kép: Budapesti Fesztiválzenekar / Facebook)

19:59

Nádházi Norbert, a Babel Budapest étterem munkatársa nyerte el a Magyarország sommelier bajnoka 2023 címet vasárnap Veszprémben a 26. Országos Sommelier Bajnokságon – közölte a Magyar Sommelier Szövetség (Masosz) az MTI-vel.

 A gyermekeket papírszínházzal, filmszakmákat népszerűsítő foglalkozással, szinkronizációs játékkal, képregényhős-megalkotással, a felnőtteket pedig Kosztolányi-esttel és Misztrál-koncerttel várja a Magyar Művészeti Akadémia Művészelméleti és Módszertani Kutatóintézete (MMA MMKI) szeptember 29-én a budapesti Hild-villában, a Kutatók Éjszakáján.

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a magyar költőt ábrázoló bélyeget bocsátott ki a Szerbiai Posta.