Fischer Iván: Szárnyal a Budapesti Fesztiválzenekar

Meghirdette a 2014/15-ös évadjának programját a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ). Fischer Iván zeneigazgató, karmester az együttes pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: úgy érzi, hogy zenekara szárnyal, zeneileg a csúcson van.

2014. április 4., 17:08

Fischer Iván az Andrássy úti lakásszínházában (gyerekkori otthonában) tartott beszélgetésen hozzátette: annak ellenére, hogy nagyon sokat turnéznak a következő szezonban is, a legfontosabb számukra a hazai koncertsorozat és az itthoni törzsközönségük szolgálata.

Elhangzott: a jövő szezon egyik kiemelkedő produkciója Fischer Iván rendezésében és dirigálásával Mozart A varázsfuvola című operájának bemutatója lesz a Művészetek Palotájában.

Az évad a Művészetek Palotájával közösen rendezett Európai hidak című fesztivállal nyit, amely idén a német zenekultúrára koncentrál. Johannes Brahms muzsikája ezen kívül is hangsúlyt kap: az évad során mind a négy szimfóniáját műsorra tűzik. Télen a zenekar előadja Messiaen nagyszabású, csaknem másfél órás, Turangalila című szimfóniáját, karácsonykor pedig – közkívánatra – ismét Titokkoncertjén várja az érdeklődőket.

A 2015-ös év két jelentős programmal nyit: a hagyományos egésznapos zenei maratonon ezúttal Sztravinszkij műveiből válogatnak a Művészetek Palotájában, és ekkoriban mutatják be A varázsfuvolát is.

A BFZ hazai fellépései mellett az új évadban is vendége lesz a világ vezető hangversenytermeinek: fellépnek Londonban, Párizsban, New Yorkban, San Franciscóban, de megfordulnak majd Dél-Amerikában – Uruguay, Brazília, Argentína –, és most első alkalommal Abu-Dzabiban is turnéznak.

Szent Iván napja az éve leghosszabb napja, éjszakája pedig évszázadok óta ihlet meg írókat és költőket. A nyár legmisztikusabb éjszakájához számos babona és hiedelem fűződik, a termékenységi rítusoktól az egészségvarázsláson át a szerelemvarázslásig.