Biztonságos hely – Bemutató a Nemzetközi Holokauszt Emléknapon

Ezen a hétvégén Biztonságos tér címmel az egykori cipész szakszervezet Wesselényi utcai székházában helyspecifikus színházi előadást mutat be a Személyes Történelem Produkció a Nemzetközi Holokauszt Emléknap alkalmából.

2024. január 25., 18:03

Szerző:

A Személyes Történelem Produkció idei előadása a biztonság témáját veszi górcső alá. Ebben az évben 17 budapesti fiatal vállalkozott arra, hogy öt, a holokausztot megélt idős hölgy – Szekeres Tamásné Vera, Dr. Sólyom Olga, Sommer Katalin, Sziklai Magda, Siófalvi Jánosné Márta – saját élményei, visszaemlékezései nyomán, a tőlük hallott történeteket feldolgozva, a múltat és a jelent összekötő színházi alkotásban keressék a választ arra, hogy mit jelentett a biztonság régen és mit fejez ki ma. A Biztonságos tér csak kétszer lesz látható. Január 27-én, a Nemzetközi Holokauszt Emléknapon, valamint január 28-án este hét órakor. Az előadás helyspecifikus szemléletű, helyszíne az egykori cipész szakszervezet Wesselényi utcai székháza, ahol egy századfordulós bérház tereiben elevenednek meg a jelenetek és ezek között színházi séta keretében kalauzolják a nézőket.

Az öt éve indult Személyes Történelem Produkció a középiskolásoknak szóló, közösségi alkotásra ösztönző program, ami ahhoz nyújt segítséget, hogy a fiatalok a holokauszt tragédiáját első kézből, a túlélőkkel, az akkor élt emberekkel találkozva, történeteiket hallva ismerjék meg. Az idei előadás Erzsébetváros Önkormányzata, az Itt és Most Társulat, a JCC Budapest –- Bálint Ház, a Dutch Jewish Humanitarian Fund, a Theater na de Dam és a Milestone Institute támogatásával, a SVUNG kutatócsoporttal partnerségben valósult meg. A Kallós Viola rendező, illetve Borbás Gergő produkciós vezető irányításával létrejött alkotás Antal Andrea, Balogh Julianna Sára, Beke Márton, Csernyiczki Luca, Dorsonczky Levente, Ekiudoko Imara, Falus Emma, Földi Rebeka, Gergely Zazi Sára, Hárshegyi Flóra, Kékesi Benjámin, Luczó Dzsenifer, Nagy Réka Dóra, Rákóczi Emma, Szabó Nikoletta Zsófia, Szmolka Levente és Vitai Anna játékának köszönhetően elevenedik meg a színpadon.

A január 27-i Nemzetközi Holokauszt Emléknap alkalmából másik 4 európai nagyvárosban valósul meg hasonló ifjúsági program a budapestivel egyidőben. A megemlékezéséhez kapcsolódik egy-egy csoport fiatal Prágában, Amszterdamban, Koppenhágában és Berlinben.

 

Budapesti középiskolások részvételével 2018 szeptemberében, első alkalommal valósult meg a Személyes Történelem közösségi színházi projekt, hogy velük közösen dolgozzák fel Budapest második világháborús emlékezetét személyes történetek alapján.

A programban résztvevő fiatalok olyan holokauszt túlélőkkel, időskorú budapesti lakosokkal beszélgethettek, akiknek még saját emlékeik vannak a háború idejéről. Az ő történeteik alapján, a diákok részvételével rendezett helyspecifikus színházi előadást Kallós Viola, közösségi színházi szakember és Linda Bosch holland rendezőnő.

A projekt körül kialakult közösség pozitív visszajelzései, a résztvevő fiatalok és idősek érzelmi bevonódása egyértelművé tették a folytatás fontosságát. A cél továbbra is az, hogy a bemutató estéire láthatóvá tegyék a kortárs környezetben az emlékezés képeit és így olyan közösségek számára is elérhető legyen a megemlékezés, akik számára az kevésbé közeli, illetve magától értetődő.

A Theatre na de Dam közösségi színházi program 2012-ben indult Amszterdam külvárosában, környékbeli fiatalokkal készített előadást Hanna Timmers rendező. A bemutatót május 4-én, a német megszállás időszakának utolsó estéjén és május 5-én a felszabadulás napján tartották. 2018-ra országosan 97 produkció csatlakozott a színházi megemlékezéshez, a nagy presztízsű színházi intézményektől a kisebb független társulatokig, a legkülönbözőbb színpadi műfajokban alkotva. Mivel a résztvevő holland közösségek számára értékes tapasztalatokat jelentenek az ifjúsági előadások, a produkció nemzetközi együttműködések mentén 2016 óta keresi a program megvalósításának lehetőségét más európai nagyvárosokban. Így csatlakozott a programhoz Budapest 2018-ban.

(Kiemelt kép: Biztonságos hely – Bemutató a Nemzetközi Holokauszt Emléknapon. Fotó: Bálint Ház)