Scholzék követelik a holokauszttagadó bajor politikus távozását

Hubert Aiwagnert azzal vádolják, hogy 17 évesen a holokausztot bagatellizáló pamfletet terjesztett a középiskolájában, amit a politikus tagad. Azonnali lemondását követelik, kivéve a sorsáról döntő bajor miniszterelnököt, Markus Södert.

2023. szeptember 1., 12:38

Szerző:

Az elmúlt hétvégén hozta nyilvánosságra a Süddeutsche Zeitung, hogy a CSU–Freie Wähler-kormány miniszterelnök-helyettese, a freiewähleres Hubert Aiwanger 17 éves korában holokausztbagatellizáló, antiszemita pamfletet terjeszthetett középiskolában.

A kitalált történelmi versenyen „nyereményként” olyan tételeket osztottak ki, mint például „ingyenes repülőút Auschwitz kéményén keresztül” – a koncentrációs táborban több mint egymillió ember vesztette életét a második világháború alatt –, de emellett olyan náci kivégzési módszerek is szerepeltek, mint az „ingyenes nyaklövés”, „guillotine-lefejezés” vagy „élethosszig tartó tartózkodás egy tömegsírban” – sorolja az indulatokat kiváltó fogalmakat az Index.

Aiwanger a kitört botrány után kénytelen volt elismerni, hogy tud a pamflet létezéséről, de azt a bátyja írta, aki ezt megerősítette.

A történtek miatt a bajor miniszterelnök és CSU-vezér Markus Söder meghallgatta Aiwangert, és egy 25 kérdésből álló kérdéssort adott át neki, amire írásban várja a válaszokat.

Söder a héten úgy nyilatkozott, hogy csak a válaszok ismeretében tud dönteni helyettese sorsáról. Mindenesetre a bajor miniszterelnök a botrány kirobbanása után embertelennek és undorítónak nevezte a nyilvánosságra került irományt.

Olaf Scholz pártja, az SPD azonban azonnali lemondást követel.

A botrány kapcsán Aiwanger időközben többször is megszólalt. Szerdán egy tévéinterjúban visszautasította az antiszemita vádakat, mondván, a legutóbbi évtizedekben ő nem volt se nem antiszemita, se nem szélsőjobboldali.

Egyúttal felolvasott egy közleményt, amiben elismerte: fiatalként követett el hibákat, és mélyen sajnálja, ha valakit megbántott a pamflettel kapcsolatos viselkedése, valamint bocsánatot kért a náci rezsim áldozataitól és túlélőitől.

(Kiemelt kép: Olaf Scholz német kancellár 2022. február 22-én, Berlinben. Fotó: KAY NIETFELD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

 

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).