Zelenszkij: Beszéltem a magyar miniszterelnökkel

Az ukrán elnök Argentínában megbeszélést folytatott Emmanuel Macron francia elnökkel és Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével is.

2023. december 11., 07:34

Szerző:

„Beszéltem a magyar miniszterelnökkel, Orbán Viktorral. Nyíltan, köntörfalazás nélkül tárgyaltunk európai ügyekről” – mondta Volodimir Zelenszkij az X-re feltöltött videóüzenetében. A 24.hu cikke szerint az ukrán elnök főként az argentin látogatásának tapasztalatait összegezte a posztban, de mivel ugyanazon a helyszínen ott volt Orbán Viktor is, nem meglepő, hogy a magyar kormányfővel is váltott néhány szót.

 

Mint ismert, Orbán Viktor az egyik legnagyobb ellenzője annak, hogy Ukrajna megkezdje az Európai Unióval a csatlakozási tárgyalásokat. A miniszterelnök korábban úgy nyilatkozott, „mikor látjuk, hogyan tudunk együttműködni, akkor vegyük elő a tagság kérdését, de ez hosszú-hosszú évek múlva lehetséges”. Egy interjúban úgy fogalmazott: „nem tudjuk megmondani, vajon Ukrajna megfelel-e az uniós tagság jogállami feltételeinek, ahogy azt sem, mekkora az ország területe, hiszen egy része orosz megszállás alatt át, mekkora a népessége, mivel folyamatosan menekülnek az emberek”.

Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke annyit mondott a találkozóról: Orbán jelezte Zelenszkijnek, hogy az ukrán EU-csatlakozással kapcsolatban a tagállamok folyamatos tárgyalásban vannak egymással.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor kormányfő és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkott Argentínában. 2023.12.10. ALEJANDRO PAGNI / AFP)

 

Ukrajna 2024-ben nemcsak védekezik az országot támadó orosz hadsereg ellen, hanem új ellentámadást is készít elő – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a FoxNews amerikai hírtelevíziónak az ukrajnai frontvonal közelében adott interjújában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál pénteken szemlézett.

Kötelező lesz a Putyinnal készített két órás interjú elemzése és oktatási használata az orosz iskolákban. Putyin mondanivalója annyira jelentős oktatási forrás, hogy társadalomismeret, történelem, irodalom, számítástechnika és az idegen nyelvű órákon is javallott azt elemezni.