Zelenszkij: Beszéltem a magyar miniszterelnökkel

Az ukrán elnök Argentínában megbeszélést folytatott Emmanuel Macron francia elnökkel és Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével is.

2023. december 11., 07:34

Szerző:

„Beszéltem a magyar miniszterelnökkel, Orbán Viktorral. Nyíltan, köntörfalazás nélkül tárgyaltunk európai ügyekről” – mondta Volodimir Zelenszkij az X-re feltöltött videóüzenetében. A 24.hu cikke szerint az ukrán elnök főként az argentin látogatásának tapasztalatait összegezte a posztban, de mivel ugyanazon a helyszínen ott volt Orbán Viktor is, nem meglepő, hogy a magyar kormányfővel is váltott néhány szót.

 

Mint ismert, Orbán Viktor az egyik legnagyobb ellenzője annak, hogy Ukrajna megkezdje az Európai Unióval a csatlakozási tárgyalásokat. A miniszterelnök korábban úgy nyilatkozott, „mikor látjuk, hogyan tudunk együttműködni, akkor vegyük elő a tagság kérdését, de ez hosszú-hosszú évek múlva lehetséges”. Egy interjúban úgy fogalmazott: „nem tudjuk megmondani, vajon Ukrajna megfelel-e az uniós tagság jogállami feltételeinek, ahogy azt sem, mekkora az ország területe, hiszen egy része orosz megszállás alatt át, mekkora a népessége, mivel folyamatosan menekülnek az emberek”.

Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke annyit mondott a találkozóról: Orbán jelezte Zelenszkijnek, hogy az ukrán EU-csatlakozással kapcsolatban a tagállamok folyamatos tárgyalásban vannak egymással.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor kormányfő és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkott Argentínában. 2023.12.10. ALEJANDRO PAGNI / AFP)