A miniszterelnök sajtófőnöke is megerősítette: lesz Orbán-Macron találkozó

Még a héten asztalhoz ülnek a felek, a francia elnök célja, hogy jobb belátásra bírja Orbán Viktort Ukrajna uniós csatlakozása kapcsán.

2023. december 5., 18:55

Szerző:

A francia elnök meghívta Orbán Viktort Párizsba, miután a magyar miniszterelnök december 4-én levélben javasolta, hogy töröljék a jövő heti brüsszeli csúcstalálkozó napirendjéről Ukrajna EU-csatlakozásának témáját. A tárgyalást csütörtökre tervezik – közölte az ATV kérdésére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Macron a tervek szerint személyesen győzné meg a magyar miniszterelnököt a kompromisszumról. 

Orbán Viktor Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének címzett levelében azt írta, „vannak várakozások, amelyek szerint a találkozón döntés születhet az ukrán EU-csatlakozáshoz szükséges tárgyalások megkezdéséről az Európai Tanácsban. A politikai és technikai előkészületek jelenlegi szintjét tekintve ezek a várakozások megalapozatlanok.” 

A kormányfő a Kossuth rádió múlt pénteki Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta, hiba, hogy az Európai Bizottság azt erőlteti, hogy a miniszterelnökök tűzzék napirendre Ukrajna EU-csatlakozását, mert az nincs előkészítve. Az azonnali csatlakozás helyett először öt-tízéves időtávra stratégiai partnerségi megállapodást kellene kötni Ukrajnával.

Az ATV-nek Havasi Bertalan megerősítette, hogy a francia és a magyar vezető a héten találkozni fog, a találkozó napirendjéről viszont nem közölt részleteket. „A részletekért a francia köztársasági elnöki hivatalához célszerű fordulni” – írta.

(Kiemelt képünk: Alexander De Croo belga miniszterelnök, Emmanuel Macron francia elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök beszélgetnek egymással az Európai Unió (EU) csúcstalálkozójának részeként tartott megbeszélés előtt az EU brüsszeli székhelyén 2022. március 25-én.
JOHN THYS / AFP)