Zelenszkij felszólalt a bebörtönzött volt grúz elnök érdekében

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök keddi videoüzenetében azt szorgalmazta, hogy külföldön kapjon gyógykezelést Miheil Szaakasvili volt grúz elnök, aki hatalommal való visszaélés miatt börtönben ül.

2022. december 20., 09:09

Szerző:

Zelenszkij hangsúlyozta: karácsony közeledtével fontos az irgalmasság, és ami Szaakasvilivel történik, az nem illik Grúziához.

Az ukrán elnök úgy véli, hogy az 54 éves politikust egy ukrajnai, európai vagy amerikai egészségügyi létesítménybe kellene szállítani, hogy megfelelő kezelést kapjon.

Szaakasvili 2004 és 2013 között volt a kaukázusi köztársaság elnöke. Nyolc évet töltött száműzetésben az Egyesült Államokban, illetve Ukrajnában, ahol egyebek között Odessza kormányzója és Zelenszkij reformokért felelős tisztségviselője volt. 2018-ban távollétében hatévi börtönre ítélték hazájában hatalommal való visszaélés miatt. 2021 októberében vették őrizetbe, amikor az önkormányzati választások előtt titokban visszatért Grúziába. A volt elnök tagadta az ellene felhozott vádakat, és elítélését politikai megtorlásnak tartja.

Szaakasvili a múlt héten éhségsztrájkba kezdett, mert nem engedélyezték neki, hogy videoösszeköttetés segítségével bírósági meghallgatást tartsanak az egészségi állapota miatt szabadlábra helyezését kérő beadványáról. Az éhségsztrájkot végül európai parlamenti képviselők felhívására néhány órával később befejezte.

A grúz hatóságok szerint Szaakasvili szimulál, hogy kikényszerítse szabadon engedését.

(Kiemelt kép: Volodimir Zelenszkij 2022. március 2-ai videóüzenetében. fotó: Ukrajna elnöki hivatala / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.