Vidéki börtönéből egy fővárosi klinikára szállították Miheil Szaakasvili volt grúz elnököt

Tavaly október 1. óta éhségsztrájkolt, mert szerinte ártatlanul ül. Már járt kórházban emiatt.

2022. május 12., 11:27

Szerző:

A grúziai igazságügyi minisztérium különleges büntetés-végrehajtási szolgálata csütörtökön orvosi vizsgálatra a főváros, Tbiliszi egy klinikájára szállította Miheil Szaakasvili volt elnököt vidéki börtönéből - számolt be egy helyi tévécsatorna.

Az ellenzéki Mtavari Arhi nevű televízió tudósítása szerint a Szaakasvilit szállító mentőautó hajnalban, megerősített kíséret mellett hagyta el a grúz Rusztavi városában található büntetés-végrehajtási intézetet.

A fővárosi Vivamed klinikán is megerősítették a biztonsági intézkedéseket, rendőrök és kísérőegységek teljesítenek szolgálatot.

Rati Bregadze grúz igazságügyi miniszter kedden közölte: beleegyezett abba, hogy Szaakasvilit a börtönből a Vivamed klinikára szállítsák.

Az 54 éves politikus sokáig Ukrajnában élt, van ukrán állampolgársága is. Tavaly október 1-jén vették őrizetbe Grúziában, ahová nyolc év után, nem sokkal az önkormányzati választások első fordulója előtt tért vissza illegálisan.

Azonnal éhségsztrájkba kezdett, és politikai fogolyként jellemezte magát. Miután egészségi állapota megromlott, először egy Tbiliszi külvárosában lévő börtönkórházba, majd Gori város katonai kórházába szállították. Tavaly decemberben visszavitték a Rusztavi börtönbe.

A volt államfő többször is azt állította, hogy a börtönben súlyos egészségügyi problémái alakultak ki. Szaakasvili ügyvédei és támogatói azt követelik, hogy a hatóságok vigyék külföldre gyógykezelésre. Április 27-én egy, a grúziai ombudsman alá tartozó orvoscsoport jelentést tett közzé, amelyben azt állította, hogy Szaakasvili fehérjeéhségben szenved.

 (Kiemelt kép: A legnagyobb ellenzéki párt, a Nemzeti Egység Mozgalom támogatói a letartóztatott Miheil Szaakasvili volt grúz elnök szabadon bocsátását követelik a tbiliszi igazságügyi minisztérium épülete előtt 2021. november 9-én. Fotó: MTI/EPA/Zurab Kurcikidze )