Szaakasvili befejezi az ötven napja tartó éhségsztrájkját, mihelyst átszállítják a katonai kórházba

Az igazságügyi miniszter hozzátette, hogy Szaakasvili beleegyezésére várnak az átszállításhoz.

2021. november 19., 19:56

Szerző:

Készek a gori katonai kórházba szállítani a börtönkórházban éhségsztrájkoló Miheil Szaakasvili volt elnököt – döntött pénteken a georgiai igazságügyi minisztérium.

A politikus ügyvédje, Dito Szadzaglisvili közölte, hogy védence befejezi az ötven napja tartó éhségsztrájkját, mihelyst átszállítják a katonai kórházba.

„Az igazságügyi minisztérium úgy döntött, hogy Miheil Szaakasvili elítéltet a Georgij Abramisviliről elnevezett katonai kórházba szállítják" – idézte a TASZSZ orosz hírügynökség Rati Bregadze tárcavezetőt. Az igazságügyi miniszter hozzátette, hogy Szaakasvili beleegyezésére várnak az átszállításhoz.

Gori Tbiliszitől 90 kilométerre keletre fekszik. Ez az az intézmény, ahol az állam maximálisan garantálni tudja Szaakasvili egészségét és biztonságát – közölte a miniszter, aki azzal vádolta meg az ellenzéket, hogy „nevetséges politikai céljaira használja fel Szaakasvili egészségi állapotát". A börtönkórházban ötven napja éhségsztrájkoló volt georgiai elnököt megvizsgáló orvos pénteken közölte, hogy a volt vezető életveszélyes állapotba kerül, ha nem szállítják át egy megfelelően felszerelt intézménybe.

Giorgi Grigola doktor, aki rosszulléte után vizsgálta meg Szaakasvilit, az AFP francia hírügynökséggel közölte, hogy a volt elnök szív- és neurológiai problémákkal küszködik. Hozzátette, hogy a betegségei visszafordíthatatlanok, sőt, végzetesek lehetnek megfelelő kezelés nélkül, erre pedig a jelenlegi börtönkórházban nincs mód.

Előző nap, amikor az egyik védőügyvédjével találkozott, Szaakasvili elveszítette az eszméletét. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség úgy tudja, hogy a volt elnök Wernicke-féle enkefalopátia nevű, agyi működészavarban szenved, amely látási és mozgásproblémákkal jár. Szaakasvilit november 8-án szállították át a börtönből a börtönkórházba, miután éhségsztrájkja miatt rosszabbodott az állapota.

A hét elején a georgiai ombudsman kezdeményezésére összehívott orvosi konzílium megállapította, hogy a volt elnök állapota válságos, és kérték, hogy szállítsák át egy civil kórház intenzív osztályára, a georgiai hatóságok azonban péntekig erre nem reagáltak. A volt vezető november 11-én kijelentette, hogy felhagy az éhségsztrájkkal, ha magas színvonalú polgári klinikára szállítják át.

A kormányzó Georgiai Álom párt által támogatott Szalome Zurabisvili államfő közleményben üdvözölte Szaakasvili tervezett átszállítását a gori kórházba. A Bloomberg amerikai hírügynökség csütörtökön jelentette, hogy Szaakasvili az amerikai kormányzathoz fordult azzal a kéréssel, lépjenek fel Georgiában a demokrácia védelmében.

Szaakasvilit október elsején vették őrizetbe, amikor nyolc év után illegálisan visszatért hazájába a helyhatósági választások miatt, amelyen a Georgiai Álom nevű kormánypárt aratott győzelmet a szavazatok 46,65 százalékával, az általa vezetett ellenzéki Egyesült Nemzeti Mozgalom pedig a második helyen végzett. Hazájában távolléte idején négy büntetőeljárást indítottak ellene, kettőben már ítélet is született: 2018 januárjában a tbiliszi városi bíróság három év börtönre ítélte Szandro Girguliani georgiai bankvezető meggyilkolásával összefüggésben, fél évvel később pedig hat év börtönt kapott Valeri Gelasvili képviselő megveretése ügyében.

(Kiemelt kép: Tbiliszi, 2021. november 9. A legnagyobb georgiai ellenzéki párt, a Nemzeti Egység Mozgalom támogatói a letartóztatott Miheil Szaakasvili volt georgiai elnök szabadon bocsátását követelik a tbiliszi igazságügyi minisztérium épülete előtt 2021. november 9-én. MTI/EPA/Zurab Kurcikidze)