Szaakasvili volt grúz elnök nem hagy fel az éhségsztrájkkal, állapota kritikus

Több ellenzéki politikus is éhségsztrájkba lépett.

2021. november 18., 07:28

Szerző:

Miheil Szaakasvili kritikus állapotban van, és orvosi szükségletei nincsenek kielégítve - közölte a grúz államvédelmisek által küldött orvoscsoport egy közleményben, írja az Euronews

Az orvosok azt kérték, hogy szállítsák át egy polgári kórház intenzív osztályára, amit a kormány elutasított.

Szaakasvili a helyhatósági választások előtt tért vissza Grúziába, hogy növelje az ellenzék támogatását, miután éveket töltött száműzetésben Ukrajnában. A 2004-2013-as elnöksége idején elkövetett hatalommal való visszaélés miatt távollétében elítélték, és az országba érkezésekor letartóztatták. A bebörtönzése elleni tiltakozásul 48 napja éhségsztrájkol. Szaakasvilit a múlt héten börtönkórházba szállították romló állapota miatt.

Az 53 éves volt vezető elmondta, hogy a börtönben rosszul bántak vele az őrei, és azt mondta, félti az életét.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága november 10-én kimondta, hogy a grúz kormánynak „biztosítania kell (Szaakasvili) biztonságát a börtönben, és megfelelő orvosi ellátást kell nyújtania neki”

Több ezer ember gyűlt össze a volt elnök mellett, és több ellenzéki politikus is éhségsztrájkba lépett. Követelik, hogy szállítsák át egy civil kórházba.

(Kiemelt képünk: Tbiliszi, 2021. november 9.
A legnagyobb georgiai ellenzéki párt, a Nemzeti Egység Mozgalom támogatói a letartóztatott Miheil Szaakasvili volt georgiai elnök szabadon bocsátását követelik a tbiliszi igazságügyi minisztérium épülete előtt 2021. november 9-én. Szaakasvilit október elsején vették őrizetbe, amikor nyolc év után illegálisan visszatért hazájába a helyhatósági választások miatt, ahol a Georgiai Álom kormánypárt aratott győzelmet, Szaakasvili ellenzéki Egyesült Nemzeti Mozgalma pedig a második helyen végzett. Fotó: MTI/EPA/Zurab Kurcikidze)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.