Videón, ahogy kitört az Etna, lezárták Catania repülőterét

Az Etna kitörése egy döbbenetes videón is látható.

2024. július 23., 16:11

Szerző:

Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden. A belföldi és külföldi repülőjáratokat Palermóba és Trapaniba irányították át. A sziget légi közlekedésében fennakadással kell számolni.

Az aktív vulkánnak számító Etna az éjszaka folyamán hatalmas robajjal tört ki ismét.

Catania repülőtere található a legközelebb, ezért a kráterekből felemelkedő hamufelhő itt szokott lecsapódni.

A pályák és a gépek megtisztítása órákat vesz igénybe, de csak azután lehet elkezdeni, hogy leállt a hamueső.

Az országos geofizikai és vulkanológiai intézet (INGV) kedd reggel magas szinű – vörös – készültséget rendelt el, majd narancssárga színűre, vagyis közepes fokozatúra csökkentette. Az alábbi videón a vulkán mostani ébredése látható:

A vulkán látványos kitöréssel éledt fel. A Telexnek Harangi Szabolcs geológus-vulkanológus elmondta, a folyamatos lávatűzijáték nagy gyorsasággal épített fel egy méretes vulkáni kúpot az Etna központi kráterterületén. Utoljára tavaly december 1-én működött a szicíliai tűzhányó. Akkor egy rövid, de látványos paroxizmális lávaszökőkút és lávaöntő kitörést mutatott, most a központi kráterrendszer egy másik kürtője éledt fel. 

Már egyszer lezárták a repteret, de nem az Etna miatt

Utoljára július 5-én kellett lezárni a repteret, amikor a Szicíliától északra fekvő Stromboli vulkán ébredt fel. Akkor az intenzív kitörések miatt az olasz katasztrófavédelem a legmagasabb fokozatú, vörös színű riasztást rendelte el  Stromboli vulkánszigetén. A szigetet nem evakuálták, de mindent előkészítettek a lakosok és a turisták esetleges elszállítására. Strombolin hivatalosan néhány százan laknak, de nyaranta megtelik a valamivel több mint tizenkét négyzetkilométeres sziget. A közlemény szerint a lakosságot folyamatosan tájékoztatják és felkészítették a vészhelyzetben követendő cselekvésre. Emellett a szigetet tilos hajókkal megközelíteni. 

(Kiemelt képünkön az Etna kitörése látható. Forrás: Salvatore Allegra / ANADOLU / Anadolu via AFP)