Ázsiából érkezik a legtöbb külföldi munkavállaló Magyarországra

A külföldi munkavállalók tekintetében eddig az ukrán, román és szlovák állampolgárságú munkavállalók vitték a prímet, 2024 első negyedévének statisztikái szerint azonban már a vietnámi és Fülöp-szigeteki munkavállalók vannak többen. 

2024. június 24., 14:24

Szerző:

Az uzletem.hu a jegybank legfrissebb inflációs jelentésének külföldi munkavállalókról szóló írása alapján azt írja, az utóbbi években emelkedett a Magyarországon alkalmazott külföldi munkavállalók száma. A teljes foglalkoztatás közeli helyzetben nehézzé vált a toborzás a vállalatok számára, így a munkáltatók részére az egyik megoldás a külföldi munkavállalók bevonása lehet.

Többnyire képesítés nélküli munkavállalók érkeznek

Az alkalmazásban álló külföldiek száma 2020 óta emelkedik, összességében mintegy 40 ezer fővel, így 2024 februárjában a KSH adatai alapján meghaladta a 100 ezer főt. A Magyarországon dolgozó külföldiek számával párhuzamosan ugyanakkor a magyarországi háztartások külföldi telephelyen dolgozó tagjainak száma is növekszik és megközelíti a Covid-járvány előtti legmagasabb értékeket.

A statisztikák szerint a 

 Magyarországon alkalmazott külföldiek legnagyobb csoportját az ukrán állampolgárok teszik ki, ám egyre magasabb az ázsiai országokból származók aránya.

Az alkalmazásban álló külföldiek egyötöde ukrán állampolgár, számuk az orosz-ukrán háború kitörése utáni negyedévben tetőzött, azóta lassan csökken. Szintén visszaesőben van a más szomszédos országokból (Románia, Szlovákia, Szerbia) érkezők aránya, számuk pedig stagnál vagy csökken.

Az ázsiai országok állampolgárainak aránya a 2019-es 18,5 százalékról 41,0 százalékra emelkedett az idei első negyedévre: közülük a Fülöp-szigetek, Vietnám és Kína emelkedik ki a küldő országok közül.

Az elmúlt években az ukrán mellett a szlovák és román munkavállalók jelentették a legnépesebb csoportot, ám az első negyedévben már mindkettőt megelőzték a Fülöp-szigetekiek és a vietnámiak. Utóbbiak száma 139,4, illetve 110,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A külföldi állampolgárok legnagyobb számban a feldolgozóipari alágazatokban állnak alkalmazásban. A külföldiek mintegy negyedét munkaerő-kölcsönzőkön keresztül foglalkoztatják a vállalatok. A Magyarországon alkalmazott külföldi állampolgárok között a szakképesítést nem igénylő foglalkozásokat betöltők vannak a legtöbben.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Quanlecntt2004 via Pixabay)