Két szicíliai vulkán, a Stromboli és az Etna is kitört

Vörös riasztás lépett érvénybe a Stromboli vulkán kitörése miatt, az Etna miatt lezárták a cataniai repteret. 

2024. július 5., 10:48

Szerző:

A Szicíliától északra fekvő Stromboli vulkán, amely az azonos nevű szigetet uralja, szerdán ébredt fel. A katasztrófavédelem az eddigi közepes, vagyis narancssárga riasztást emelte tovább a „gyorsan változó és ingatag” helyzet miatt – írja a 444. Az Európa egyik legaktívabb vulkánjaként ismert Stromboli huszonnégy órája lövelli a magasba a tüzes lávarögöket. A vulkanikus tevékenység csütörtök délután még intenzívebbé vált: a forró gázokból és szilárd törmelékekből álló, nagy sebességű piroklaszt ár elérte a partot, és több száz méteres csíkban behatolt a tengerbe. A kráterből közel kétezer méter magas hamufelhő emelkedett fel.

Csütörtök este az intenzív kitörések miatt az olasz katasztrófavédelem a legmagasabb fokozatú, vörös színű riasztást rendelte el  Stromboli vulkánszigetén. A szigetet nem evakuálták, de mindent előkészítettek a lakosok és a turisták esetleges elszállítására. Strombolin hivatalosan néhány százan laknak, de nyaranta megtelik a valamivel több mint tizenkét négyzetkilométeres sziget. A közlemény szerint a lakosságot folyamatosan tájékoztatják és felkészítették a vészhelyzetben követendő cselekvésre. Emellett a szigetet tilos hajókkal megközelíteni. 

Egy másik vulkán, az Etna is kitört

Az elmúlt napokban, több mint fél éves kitörési szünet után, látványos vulkánkitöréssel éledt fel Európa leghíresebb vulkánja, az Etna – adta hírül a Telex. A lap szakértője, dr. Harangi Szabolcs geológus-vulkanológus beszámolója szerint a folyamatos lávatűzijáték nagy gyorsasággal épített fel egy méretes vulkáni kúpot az Etna központi kráterterületén.  Utoljára tavaly december 1-én működött a szicíliai tűzhányó. Akkor egy rövid, de látványos paroxizmális lávaszökőkút és lávaöntő kitörést mutatott, most a központi kráterrendszer egy másik kürtője éledt fel. 

Több mint hat hónap után ugyanis a Voragine kürtő nyílt meg és a látványos, Stromboli-típusú lávatűzijátékkal és lávafröccs-kitörésekkel egy hét alatt alatt több mint 25 méter magas vulkáni kúp alakult ki. Az Etna kitörése miatt pénteken lezárták a cataniai reptér feletti légteret, egyelőre nem indulnak vagy érkeznek repülők a Szicíliai városból. „A kifutópálya használhatatlan, mivel a repülőtérre jelentős mennyiségű vulkáni hamu hullott, ezért mind az érkezések, mind az indulások felfüggesztésre kerültek” – írta a reptér üzemeltetője a Facebookon.

(Képünkön: A kitört Etna, ami erős hamut és lávát lövell Catania irányába 2024. július 5-én. Fotó: SALVATORE ALLEGRA / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP)

07:13

A magyaroknak fontos, hogy Kína szorgalmazza a békét a világban – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Pekingben, ahol Hszi Csin-ping kínai elnökkel találkozott.