Váratlan vulkánkitörés miatt evakuálták a lakosságot Izlandon

Május 29-én délután egy vulkánkitörés zavarta meg Izland délnyugati részét.

2024. május 29., 17:19

Szerző:

Szerda délután egy váratlan vulkánkitörés miatt szükségessé vált, hogy kiürítsék a vulkánhoz közeli Grindavík kikötővárost – írja a Portfolio.

Az intenzív szeizmikus tevékenység földrengéseket, majd vulkánkitörést idézett elő a szigetország délnyugati felében. A hatóságok még a kitörés előtt sikeresen kiürítették a Kék Lagúna néven ismert, a turisták körében rendkívül népszerű, szabadtéri geotermikus fürdőt, ahol délelőtt még 800 fő tartózkodott.

A fürdő januárban nyitotta meg újra a kapuit, miután egy decemberi vulkánkitörés miatt be kellett zárni, ám úgy tűnik, hogy a speciális védőgátak kiépítése nem jelent elegendő védelmet, ezért a hatóságok az evakuálás mellett döntöttek.

A parti őrség közreműködésével mind a lakókat, mind a turistákat biztonságba helyeztek, mielőtt a földrengéseket követően kitört volna a nagy mennyiségű láva.

A vulkánkitörés megbéníthatja az országot

A vulkánkitörés egy törésvonal mentén, a Reykjanes félszigeten történt. A szakemberek szerint legalább 20 millió köbméternyi magma gyűlt össze a kráterben, amely 50 méteres magasságba lövell egy rendkívül széles, egy kilométeres hasadékból.

Bár a lakosság nem volt felkészülve a rendkívül veszélyes természeti eseményre, ám Izlandon nem szokatlanok a vulkánkitörések, az utóbbi időben pedig kifejezetten sok vulkanikus tevékenység zajlott. Áprilisban éppen Grindavík környékén történt vulkánkitörés, ahonnan most szükségessé vált a lakók kitelepítése és a vészhelyzet elrendelése.

Arról egyelőre nincs információ, hogy a repülőjáratokat mennyiben érinti a vulkánkitörés, de a vészhelyzet érintheti a légi forgalmat is, és a tapasztalatok alapján valószínűleg átmenetileg le fogják állítani a repülőjáratok fogadását és indítását.

Arról sem érkezett friss hír, hogy vannak-e magyar érintettjei az esetnek, csak annyi bizonyos, hogy a lagúnában tartózkodó 800 turista között számos nemzet állampolgára is jelen volt, ám őket a hatóságok már biztonságos helyre szállították, és leszögezték, hogy nincs ok aggodalomra.

A következő órákban további földrengések is várhatóak, amelyre mindenki igyekszik felkészülni, de a hónapok óta tartó földmozgások egyre jobban aggasztják a helyi lakosságot.

(Fotó: Pixabay)