Lakhatatlanná vált egy város Izlandon

A helyieket néhány órára visszaengedték a hatóságok, de hogy mikor költözhetnek vissza az épen maradt házakba, még kérdéses. Több házban olyan repedések keletkeztek, hogy le kell bontani őket.

2023. december 22., 11:59

Szerző:

Árkokat vájnak és földsáncokat emelnek az izlandi Grindavik városában arra az esetre, ha a láva a város felé folyna. A közüzemi csöveket beássák a földbe, hogy ha újabb lávafolyam indul, például a melegvízhálózatban ne essen kár.

A település mellett emelkedő vulkán még mindig aktív, a lakosságot már jóval a tűzhányó kitörése előtt evakuláták, most néhányan visszamehettek, hogy megnézzék otthonukat.

Az egyik helyi halász arra panaszkodott, hogy nem tudja fizetni a hitelt és bérelni egy másik házat, szóval vissza kell majd jönnie, mert a háza eladhatatlan. Egy másik helyi férfi pedig azt mesélte, hogy az ő házát le fogják bontani, annyira megrongálódott. Több házban keletkeztek repedések, oda a lakókat már nem engedik vissza.

Egyes vulkanológusok szerint már nem lesz nagyobb kitörés, de az izlandi meteorológiai szolgálat attól tart, hogy újabb nyílások keletkezhetnek a vulkán oldalán, ahonnan megindulhat a lávafolyam a város felé.

Ha tűzhányó megnyugszik, az emberek a biztonságosnak ítélt épületekbe visszaköltözhetnek.

(Kiemelt képünk: Lávát és füstöt okádó vulkán kitörése közben az izlandi Grindavikban, 2023. december 18-án. Fotó: Snorri Thor / NurPhoto / AFP)

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.