Vége az azovsztali csatának, óriási veszteség éri most Ukrajnát

Ukrajna véget vet a Mariupolért vívott véres csatának, evakuálja az Azovsztal harcosait. A város stratégiai fontosságú volt mindkét félnek. 

2022. május 17., 10:12

Szerző:

Az ukrán harcosok feladják a stratégiai fontosságú Mariupol kikötőváros ostromlott acélművének hetek óta tartó védelmét, miután hétfőn több száz katonát – köztük több tucatnyi súlyos sebesültet – evakuáltak a komplexumból.

„Ukrajnának élve van szüksége az ukrán hősökre"

– mondta Volodimir Zelenszkij elnök esti beszédében, miközben folytatódott a különleges művelet. „Reméljük, hogy sikerül megmenteni a mieink életét. Köztük vannak a súlyosan sebesültek, őket orvosi segítséggel látják el".

A mariupoli Azovsztal vas- és acélmű és a földalatti alagúthálózata hetek óta végső menedékként szolgál mintegy 1000 ukrán katona számára, köztük sokan az Azov-ezredből, Ukrajna egyik legképzettebb – és legrosszabb hírű – katonai egységéből. Mariupol tisztviselői április közepén azt mondták, hogy akár 1000 civil is rejtőzködik a földalatti hálózatban. Ők hetekig bent rekedtek az intenzív orosz támadás közepette, mielőtt e hónap elején evakuálták az összes nőt, gyermeket és idős embert. Azok, akiknek sikerült biztonságba kerülniük, a hideg és büdös bunkerben eltöltött hosszú ostrom brutalitásáról számoltak be, ahol napfény nélkül, fogyatkozó élelmiszer- és vízkészletek mellett éltek.

Az Azovsztal üzem orosz bombázása az elmúlt napokban is folytatódott. A helyi tisztviselők által a hétvégén a Telegramra feltöltött videókon

fehér, fényesen égő lőszerek záporoznak az üzemre.

A lőszerek típusát nem lehetett függetlenül ellenőrizni, de egy brit katonai szakértő a Reutersnek azt mondta, hogy foszfor- vagy gyújtófegyverekkel végrehajtott támadásnak tűnik.

Ukrán tisztviselők hétfőn tűzszüneti megállapodást kötöttek az orosz hadsereggel, és több tucatnyi autóbuszt láttak az erőműből távozni. A komplex evakuálást az ENSZ és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága segítségével koordinálják. Moszkva még nem reagált nyilvánosan a mariupoli fejleményekre, amelyeket az orosz állami média úgy jellemzett, hogy az ukrán katonai parancsnokság „megadásra" szólította fel csapatait.

Anna Malyar ukrán védelmi miniszterhelyettes azt mondta, hogy 53 súlyosan sebesült katonát szállítottak kórházba Novoazovszkba, egy közeli városba, amelyet az oroszok által támogatott szakadárok ellenőriznek. További 211-et egy másik oroszok által támogatott faluba, Olenivkába szállítottak. Moszkva és Kijev fogolycserében fognak megállapodni a szabadon bocsátásuk érdekében. Malyar elmondta, hogy a tisztviselők még mindig dolgoznak a megmaradt katonák kiszabadításán, bár nem világos, hogy hányan vannak még bent. Az ukrán hatóságok a múlt héten azt mondták, hogy közel 1000 harcos tartja magát az üzemben.

A Mariupolért vívott csata, a háború egyik legvéresebb összecsapása, globális figyelmet keltett. Oroszország lerombolta a délkeleti fekete-tengeri várost, amelynek a megszállás előtt gyorsan növekvő, mintegy 450 ezres lakossággal rendelkezett. A moszkvai erők korán körülzárták Mariupolt, elvágták a víztől és az áramszolgáltatástól, és szüntelenül bombázták, a város nagy részét romhalmazzá változtatva – összegezte a Washington Post.

Mariupol elvesztése jelentős csapás Kijev számára.

A város elfoglalása lehetővé teszi Oroszország számára, hogy létfontosságú szárazföldi hidat hozzon létre az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím félsziget és az Ukrajna keleti részén lévő, orosz ellenőrzés alatt álló területek között. Az ukrán katonai vezetők szerint azonban a városban állomásozó csapataik elég sokáig sakkban tartották az oroszokat ahhoz, hogy döntő időt nyerjenek a máshol harcoló erőknek. Nyugati tisztviselők pedig megjegyezték, hogy Mariupol kivételével Oroszország nem tudott jelentős előnyre szert tenni Kelet-Ukrajnában, annak ellenére, hogy erőforrásait hetek óta oda összpontosította.

„Megkaptuk a kritikusan szükséges időt, hogy tartalékokat képezzünk, átcsoportosítsuk az erőket és segítséget kapjunk a partnerektől" – közölte az ukrán katonai parancsnokság egy hétfői frissítésben. „Mariupol védői korunk hősei... Örökre bekerültek a történelembe".

 

(Kiemelt kép: STR / Ukrainian President Administration press-service / AFP)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).