Videó: foszforbombákkal szórják az oroszok Azovsztált

Rakétaesőt zúdítottak az orosz erők a mariupoli ellenállás utolsó bástyájára. A fehérfoszfor hadászati használatát a genfi egyezmény erősen korlátozza. 

2022. május 16., 09:21

Szerző:

Foszforbombák bevetésével vádolja Ukrajna az orosz hadsereget, az erről szóló állítólagos bizonyíték vírusként terjed a közösségi oldalakon, írja a hvg.hu. 

A videó az ostromlott Mariupolban készült, ahol az ukrán ellenállás még megmaradt erői továbbra is kitartanak az Azovsztal acélgyár bunkereiben. A felvétel szerint rakétaeső zúdult az óriási üzem területére, miközben még mindig tart a bent rekedt civilek evakuálása. Egyelőre független források nem erősítették meg, hogy  valóban foszforbombát vetettek volna be.

Íme a felvétel: 

 

 

Mi is valójában a foszforbomba, amelynek használatával vádolják az oroszokat? Március végén Volodomir Zelenszkij a NATO csúcstalálkozóján ,ár egyszer megvádolta foszforbomba bevetésével az orosz haderőt. A fehérfoszfor hadászati használatát a genfi egyezmény erősen korlátozza, az ukrán elnök akkor nem mutatott bizonyítékot az állításai alátámasztására.

Már az első világháború idején is használtak foszforgránátokat és -bombákat. A fehérfoszfort kétféleképpen használták fel: gyújtólőszer tölteteként vagy füstfüggöny létrehozásának eszközeként. Hasonlóképp használták fel a második világháború idején is.

A fehérfoszfor lángja extrém nehezen eloltható, pusztító tűzzel ég, amíg csak oxigénhez jut. A füstje is erősen mérgező. 

Robbanáskor hatalmas mennyiségű hőt és fényt bocsát ki, és egyúttal sűrű fehér füstöt is. Mivel ez a füst forró, infravörös sugárzás nem tud áthatolni rajta.

A fehérfoszfor okozta tüzet nagyon nehéz megállítani, még a legkisebb csipetnyi foszfor is azonnal meggyullad, és újra égni kezd. A foszforbomba okozta sérülés szörnyű gyötrelmeket képes okozni, mélyen képes leégetni az emberi szövetet, a füstje pedig erősen mérgező, szervi elégtelenséget okoz.

(Kiemelt kép: Az Azovsztal acélmű Mariupolban 2022. április 22-én. Fotó: Leon Klein / Anadolu Agency via AFP)