Vatikán: A katolikusok csak akkor oltassák magukat a Johnson & Johnson vakcinájával, ha nincs más

Az egyház problémásnak tartja a vakcinát amiatt, hogy az oltóanyag fejlesztéséhez és gyártásához egy abortált magzat sejtjeit használták fel.

2021. március 19., 09:37

Szerző:

A hívő katolikusoknak „morális kötelességük”, hogy magukat és másokat is megvédjenek a fertőzéstől, ezért a Vatikán mindenkit arra bíztat, hogy oltassa be magát. Közleményükben azonban kifejtették, hogy ha egy mód van rá, akkor ne a Johnson & Johnson vakcinájával – írja a USA Today.

Mint írják, az egyház ugyanis erkölcsileg problémásnak tartja a vakcinát amiatt, hogy az oltóanyag kifejlesztéséhez és gyártásához egy abortált magzat sejtjeit használták fel.

Egyes püspökök szerint az oltóanyag teljes mértékben elfogadhatatlan, azonban az Amerikai Püspökök Konferencián elhangzott, valamint a Vatikán is azt nyilatkozta, hogy az oltóanyag nem kifogásolható, ha nincs más megoldás. A Vatikán közleményében az áll, hogy ha nem áll rendelkezésre „etikailag kifogásolhatatlan” oltóanyag, akkor morálisan elfogadható, hogy azokkal a vakcinákkal oltassák be magukat, amelyek gyártásához és kifejlesztéséhez abortált magzatok sejtjeit is felhasználták.

A lap kiemeli, hogy a Pfizer- és Moderna-vakcinák fejlesztéséhez is felhasználták egy abortált magzat sejtjeit, azoknál az oltóanyagoknál viszont a gyártás során már nincs rá szükség.

(Kiemelt kép: Fotó: MTI/EPA-ANSA | Angelo Carconi)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.