Joe Biden végre örülhet

Ezért örülhet most az elnök.

2021. december 3., 16:51

Szerző:

Novemberben a vártnál nagyobb mértékben csökkent a munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban – írja pénteken az MTI. 

Korábban már beszámoltunk arról, hogy tovább csökkent Joe Biden amerikai elnök népszerűsége az Egyesült Államokban. Az elnök népszerűségi felmérésének eredménye még a The Washington Post amerikai napilap és az ABC News amerikai tévécsatorna közös közvélemény-kutatásából derült ki. Biden tevékenységét a megkérdezettek 53 százaléka nem helyesli és mindössze 41 százaléka támogatta november közepén.  

Az amerikaiak körülbelül fele Bident hibáztatja a gyorsan emelkedő inflációért, és 10-ből több mint 6 megkérdezett azt állítja, hogy az elnöknek nem sikerült sok mindent elérnie 10 hónapos hivatali ideje alatt.

Most azonban kicsit fellélegezhettek az emberek, különösen Joe Biden szavazótábora, ugyanis az MTI szerint novemberben a vártnál nagyobb mértékben csökkent a munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban. Azonban hozzá kell tenni, hogy ugyanakkor a becsültnél jóval kevesebb új munkahely jött létre.

A washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Labor Statistics pénteken azt közölte, hogy novemberben 210 ezerrel emelkedett a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államok gazdaságának nem mezőgazdasági ágazataiban. A piac lényegesen nagyobb, 550 ezres növekedést várt novemberre az októberi 546 ezres emelkedés után.

A munkanélküliségi ráta 2020 márciusa óta a legalacsonyabb szintre, 4,2 százalékra csökkent novemberben az októberi 4,6 százalékról. A piac kevésbé javuló adatot, 4,5 százalékos munkanélküliségi rátát várt novemberre.

Az év eleje óta havi átlagban 555 ezerrel nőtt a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma. A válság kezdete, 2020 áprilisa óta pedig összességében 18,5 millióval nőtt a foglalkoztatottak száma, de a novemberi állás szerint ez még így is 3,9 milliós elmaradás a válság előtti szinttől.

A munkanélküliek száma 6,9 millió volt novemberben, 542 ezerrel csökkent az előző havihoz képest.

A novemberi 4,2 százalékos munkanélküliségi ráta a legalacsonyabb a válság tavaly márciusi kezdete óta. Mind a munkanélküliek száma, mind pedig a munkanélküliségi ráta még mindig jóval meghaladja a tavaly tavasszal kezdődött válság előtti szintet, amikor 3,5 százalék volt a munkanélküliségi ráta és 5,7 millióan voltak munka nélkül.

(Kiemelt kép: Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház helyettes sajtótitkára a munkanélküliségről beszél a napi tájékoztató során a Fehér Házban Washingtonban 2021. november 4-én. Fotó: Mandel Ngan / AFP)

16:47

Petr Pavel nyugalmazott tábornok nyerte a cseh államfőválasztást – derül ki a statisztikai hivatal által közzétett, a szavazókörzetek 98 százalékában leadott és összeszámlált szavazatok alapján.

16:22

Egy pénteken kiszivárgott felső feljegyzésben az amerikai légierő tábornoka, és a Légi Mobilitási Parancsnokság (AMC) parancsnoka, Mike Minihan utasította az irányítása alatt dolgozó tiszteket, hogy készüljenek az USA és Kína közötti háború kitörésére. A parancsnok szerint a harc kirobbanása 2025-re várható, az amerikai és tajvani választásokat követő évben.

A Tennessee-állambeli Memphisben ismét halálos áldozattal járt egy fiatal, 29 éves fekete fiú egyszerű igazoltatásával induló rendőri eljárás. Azóta videót is publikáltak, amiből kiderül: a férfit brutálisan megverték a rendőrök három nappal azelőtt, hogy sérüléseibe belehalt.

Section