Olyat mondott a magyar uniós biztos, hogy nem győzik elegen cáfolni

A magyar uniós biztos bejelentette, hogy az EU felfüggeszti a Palesztin Hatóságnak biztosított támogatásokat. Aztán kiderült, hogy ez nem igaz. Néhány óra leforgása alatt saját testülete és több tagállam is cáfolta és bírálta Várhelyi Olivér uniós biztos bejelntését. 

2023. október 10., 12:48

Szerző:

A vita úgy indult, hogy az Európai Bizottság számos kérdést kapott a sajtótól hétfőn arra vonatkozóan, vajon biztos-e, hogy a Hamász nem jutott uniós pénzhez. Tekintettel arra, hogy az EU számos fejlesztési programot működtet a Palesztin Hatósággal közösen.

A Bizottság határozottan azt állította, hogy az EU által terrorszervezetként nyilvántartott Hamász sem közvetve, sem közvetlenül nem juthat EU-s pénzhez, amelynek a felhasználását egyébként is szigorúan ellenőrzik.

Arról egy szót sem ejtettek, hogy ezeknek a programoknak a finanszírozását leállítanák. Közben, de nem mellékesen, Ausztria és Németország is bejelentette, hogy ők leállítják a hasonló programok pénzelését. Ezek általában fizetések, nyugdíjak támogatása, vízellátással kapcsolatos programok, a szociális szektor erősítése. Hétfőn délután a szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos, Várhelyi Olivér a Twitteren közölte: a palesztinok legnagyobb adományozójaként az Európai Bizottság teljes fejlesztési portfólióját felülvizsgálja, összesen 691 millió euró értékben. Valamint: minden kifizetés azonnal felfüggesztésre kerül – írja a HVG

Ez azonban több tagállami kormány tiltakozását is kiváltotta. Rövid időn belül a luxemburgi, a belga, a spanyol és az ír kormány is nemtetszésének adott hangot. A legkeményebben az írek fogalmaztak:

„Láttuk Varhelyi biztos úr ma délután közzétett Twitter-üzenetét, amely az Európai Bizottság palesztinoknak nyújtott fejlesztési támogatásának azonnali felfüggesztését jelenti be. Értelmezésünk szerint nincs jogalapja egy biztos ilyen jellegű egyoldalú döntésének, és nem támogatjuk a támogatás felfüggesztését. Hivatalosan kérjük a Bizottságot, hogy tisztázza e bejelentés jogalapját.” 

Egyebekben a Bizottság bejelentette, hogy sürgős felülvizsgálatot indít az EU Palesztinának nyújtott támogatásáról. „Ennek a felülvizsgálatnak az a célja, hogy biztosítsa, hogy semmilyen uniós finanszírozás ne tegye lehetővé közvetetten terrorszervezetek számára Izrael elleni támadásokat” – áll a közleményben. Az sem volt egyértelmű Várhelyi bejelentéséből, hogy ez vajon csak a fejlesztési pénzekre, vagy pedig a humanitárius támogatásokra is vonatkozik. Bár a magyar biztos “minden kifizetésről” írt, Janez Lenarcic, a krízisek kezeléséért felelős biztos nem sokkal később ezt közölte: 

Az EU humanitárius segítsége a palesztin rászorulóknak a szükséges ideig folytatódik.

(Kiemelt képünkön:Várhelyi Olivér uniós biztos. Fotó: Várhelyi Olivér Facebook-oldala.)