Magyarország is elítélte a Hamász barbár támadását Izrael ellen

Magyarország elítéli a Hamász barbár támadását Izrael ellen, erre az embertelen erőszakra semmilyen mentség nincsen – jelentette ki Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke hétfőn.

2023. október 9., 20:49

Szerző:

Németh Zsolt, a strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) őszi ülésszakának első munkanapján, telefonon nyilatkozva közölte: Izraelt az 1973-as jóm-kipúri háború óta nem érte ehhez hasonlítható agresszió. „Magyarország szolidáris Izraellel, és elismeri jogát az önvédelemhez” – szögezte le.

„Az Ábrahám-egyezmények elősegítették a béke megteremtését a Közel-Keleten, ez volt egyetlen járható út. Tegyük fel a kérdést, kinek az érdeke volt ennek az ellehetetlenítése!” – mutatott rá nyilatkozatában.

A fideszes politikus közölte: hétfő este a magyar delegáció tagjaival együtt a franciaországi zsidó szervezetek által szervezett tüntetésen fog részt venni Strasbourgban, az Európa Tanács épületet előtt.

Arról is beszélt, hogy a PACE őszi ülésszakának napirendjén számos, Európában illetve Európa peremén a közelmúltban kialakult fegyveres katonai konfliktus szerepel. „Az erőszak spirálja egyre erősebben érzékelhető, ami azt jelzi, hogy a rend helyreállítása, a világrend megerősítése kiemelkedő fontos feladata a nemzetközi közösségnek” – hívta fel a figyelmet Németh Zsolt.

(Kiemelt kép: Németh Zsolt. Fotó: Omar Marques / Anadolu Agency via AFP)

A hidegfront felhőzete és csapadékzónája fokozatosan kelet felé elvonul, mögötte már nagyobb területen válik szakadozottá a felhőzet. Nagyobb mértékben viszont csak a hajnali, reggeli óráktól valószínű felhőzetcsökkenés.