Financial times: Magyarország megkaphatja az EU-forrásokat, íme mit kérnek cserébe

Az Ukrajnának szánt támogatás fejében hozhat Magyarország számára kedvező döntést az Európai Bizottság – írja a Financial Times.

2023. október 3., 20:30

Szerző:

Az Európai Bizottság hajlandó feloldani a Magyarországnak szánt források felfüggesztését annak érdekében, hogy az Orbán-kormány támogatását adja az Ukrajnának szánt pénzügyi segítséghez – írja a Financial Times.

Az üzleti lap brüsszeli forrásokból úgy értesült, hogy a jogállamisági mechanizmus keretében zárolt 13 milliárd euró feloldására készülnek november vége előtt, a források közül kettő állította azt, ez összefüggésben van az ukrajnai támogatás bebiztosításával.

Az Európai Bizottság 66 milliárd euróval növelné meg az EU költségvetését, hogy abból Ukrajnának is jusson – a magyar kormánykommunikációban ez nem ritkán jelent meg úgy, hogy Brüsszel a magyarok helyett adna az ukránoknak pénzt – idézi a lap cikkét a hvg.hu. Az tehát, hogy az Ukrajnának szánt támogatások megtorpedózása zsarolási potenciál Orbán Viktor kezében, nem új dolog, ami viszont fejlemény, az az, hogy az amerikai kongresszus nemrég úgy hagyta jóvá a kormányzati leállás elkerülését célzó kiadásnövekedést, hogy abból a háborúban álló országnak szánt 6 milliárd dolláros támogatáscsomag kimaradt. Magyarország „puhításának" eszköze lehetett az is, hogy sikerült megegyezni arról, lekerüljön az OTP a háború támogatóinak nem hivatalos ukrán feketelistájáról.

A kérdés az, mit szólna a magyar források felszabadításához az Európai Parlament, amely következetesen elutasítja, hogy a jelenlegi állás szerint Magyarország megkapja a neki címkézett uniós forrásokat – jegyzi meg az Financial Times, hozzátéve: az EP ugyan hivatalosan nem tudja megakadályozni a kifizetést, viszont szintén akadályt gördíthet az uniós büdzsé megemelése elé. Vagyis elképzelhető, hogy egyik csapdából a másikba esne bele a Bizottság.

Az Európai Bizottság cáfol

Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke azonban kategorikusan cáfolta azokat az értesüléseket, amelyek szerint Brüsszel engedett Budapestnek annak fejében, hogy a magyar kormány ne vétózza meg Ukrajna pénzügyi támogatását – írja az EUrológus. Strasbourgi sajtótájékoztatóján, arra a kérdésre, hogy van-e üzlet a Bizottság és a magyar kormány között úgy fogalmazott: 

„Nem, ez nem igaz, ez alaptalan spekuláció.”

Magyarország számára ugyan elérhető közelségbe került a hétéves költségvetés egy része, ebben azonban nincs újdonság, sőt, a határidő egy hónappal kitolódott. 

(Kiemelt képünk: Kiemelt kép: Věra Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős biztosa beszédet mond az Európai Parlament plenáris ülésén 2021. március 10-én. Fotó: Johanna Geron / Pool/AFP)