Magas rangú fideszesek sem hiszik, hogy Várhelyi Olivér EU-biztosként tényleg független lesz Orbán Viktortól

2019. november 19., 18:07

Szerző:

Politico brüsszeli kiadása lényegében biztosra veszi, hogy az Európai Parlament meg fogja szavazni az Ursula von der Leyen vezetésével felálló új Európai Bizottságot. A portál megjegyzi, hogy a leendő magyar biztos Várhelyi Olivér két ízben is biztosította az EP-képviselőket arról, nem fogja őt befolyásolni egyetlen tagország miniszterelnökének vagy más képviselőjének az álláspontja sem. Erre azért volt szükség, mert több EP-képviselő is adott hangot aggodalmának, hogy Orbán Viktor a türk nyelvű országok bakui találkozóján  kilátásba helyezte, hogy amint Várhelyi Olivér  kapja meg a bővítési biztosi posztot, Magyarország segíteni fog a törököknek az EU-csatlakozási tárgyalásokon az azerieknek pedig a keleti partnerségi viszony alakításában. Ez azért volt visszatetsző, mert az EZ-biztosoknak függetleníteniük kell magukat a hazájuk politikai érdekeitől. A magyar biztosjelölt le is szögezte, az EU ugyan kulcsfontosságú partnere Azerbajdzsánnak, illetve Törökországnak, de ez nem fogja őt visszarettenteni attól, hogy fölvesse az emberi jogi, illetve jogállamisági kérdéseket e két ország illetékesei előtt. 

Várhelyi Olivér nem is ment át az első meghallgatásán az Európai Parlament külügyi bizottságában, csak hétfőn, egy sor írásbeli kérdésre adott válasza után kapta meg a zöld jelzést. 

A Politico név említése nélkül idéz egy magas rangú fideszes tisztségviselőt, aki szerint biztosan nem lehet előre tudni, de ő maga nem hiszi, hogy Várhelyi Olivér valóban független lenne majd Orbán Viktortól.   

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.