Váratlan fordulat: Ukrajna nem számíthat többé német segélyre

Nagy bajba kerülne Ukrajna, ha Németország teljesen megvonná a támogatását.

2024. augusztus 21., 11:32

Szerző:

Hosszú hónapok után megszületett a megállapodás a német költségvetésről, amelynek úgy tűnik, a legnagyobb vesztese Ukrajna lesz. A döntés szerint ugyanis Németország nem ad Ukrajnának segélyt, ugyanis a német kormány a kiadások visszafogására kényszerül – értesült a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A már elindult programokat folytatódnak, de  

további katonai támogatás iránti kérelmeket nem hagynak jóvá

– jelentette a lap kormányzati dokumentumokra, e-mailekre, valamint nevük elhallgatását kérő tisztviselőkre hivatkozva.

Ezt Olaf Scholz kancellár kérte, Christian Lindner pénzügyminiszter pedig a lap szerint augusztus 5-i levelében tájékoztatta is erről a védelmi minisztériumot.

Ukrajna nagy bajba kerülne

A vg.hu szemlézte a tekintélyes német lapot, és azt írják, hogy a kormánykoalíció hónapok óta veszekszik a büdzsén azok után, hogy egy bírósági ítélet több milliárd euró költségvetésen kívülre kiszervezett pénz folyósítását tiltotta meg, és ez kényszerű megszorításokhoz vezetett. Christian Lindner, a szabad demokraták vezetője a védelmi minisztériumnak írt levelében Lindner arra utalt, hogy Kijev számára a befagyasztott pénzből is adhatnak. De nem világos, hogy a folyamatban lévő jogi kérdések közepette hogyan lehetne ezeket a forrásokat lehívni – írta a német lap. 

A jelenlegi tervek szerint Németország Ukrajnának nyújtott katonai támogatása jövőre csaknem a felére csökken, majd 2027-re a jelenlegi összeg kevesebb mint tizedére – írta a német lap. 

Közben a Die Welt szerint Sahra Wagenknecht az ukrajnai fegyverszállítások leállításával kampányol, a centrumpártok félnek, hogy a baloldal politikusa háborús referendummá változtatja a voksolást. 

(Fotó: Sven Hoppe / POOL / AFP)